Ondernemen19 okt '16 14:30

Sluwe sluikreclame die erin gaat als koek

Auteur: Thijs Baas

Product placement. Oftewel: 'sluikreclame' in tv-series, speelfilms of op internet, waarin een sponsor quasi-terloops zijn onvolprezen waar onder de aandacht probeert te brengen van een miljoenenpubliek. Helaas lukt dat 'terloopse' lang niet altijd en wekt product placement een hoop ergernis. En de toorn van Brussel.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nu wil ook de Europese Commissie strengere regels voor reclame en 'product placement' op internet. Met de nieuwe regels kan het Commissariaat voor de Media de makers van bijvoorbeeld vlogs aanspreken op het maken van op kinderen gericht e reclame. Tegelijkertijd zijn producenten en makers steeds meer op zoek naar inventieve manieren om sponsors op een slimmere manier en op speelse wijze over het voetlicht te brengen.

Nina Sanders

Deze week nog kwamen de Endemol en RTL, de producenten van het qua product placement beruchte Goede Tijden, Slechte Tijden, met een persbericht waarin ze een samenwerking met WE Fasion aankondigden: het GTST-karakter Nina Sanders krijgt in de serie de kans om een modecollectie te ontwerpen. Maar, en nu komt 'ie: die collectie komt daadwerkelijk in de winkels van WE Fasion te hangen. 'Daar zie je dat fictie en realiteit een beetje versmelten. Best wel mooi, als je nadenkt over het alternatief: een bedachte collectie die uiteindelijk ni'et in de winkels komt.'

Klassieke financiering

Het fenomeen neemt toe, nu met de klassieke manier van financiering een film of serie steeds minder lucratief is. Zo slaagde Heineken erin James Bond van de Martini af te krijgen en kwam het high-end schoenenmerk Manolo Blahnik dankzij de serie Sex and the City nadrukkelijk in de schijnwerpers. En, last but not least, was daar opeens Brändärit, een Finse sitcom, waarin een fictief reclamebureau zich bezighoudt met échte merken. En het erop volgende reclameblok begint - ja,ja - met de reclame die in de 25 minuten daarvóór voor het oog van de kijker aan is gesleuteld.

 

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen