Ondernemen25 okt '16 11:52Aangepast op 25 okt '16 13:40

Japanse ouderen beginnen massaal voor zichzelf

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De ouderen in Japan zijn bezig aan een opmars als zelfstandige ondernemers. Waar de ondernemingsgeest in het land juist steeds verder afneemt, is het aantal ouderen dat in het ondernemerschap stapt tot 2012 alleen maar toegenomen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Eén derde van de nieuwe ondernemers was in dat jaar namelijk ouder dan 60 jaar. Ter vergelijking: drie decennia eerder was dat aantal nog maar 8 procent. BNR-economiecommenatator Rob Jansen legt uit: 'Het aantal is bijna verviervoudigd. De oudere Japanners bieden eigenlijk hun werkervaring te koop aan. Ze willen op hogere leeftijd graag nog productief zijn en een waardevolle invulling kunnen geven aan hun oudere dag.'

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

Probleem voor premier Abe

Het toegenomen aantal oudere ondernemers zorgt er echter niet voor dat het totaal aantal ondernemingen in Japan groeit. Dat daalt namelijk al jaren. 'Het totaal aantal ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf groeit niet. Dat is een probleem voor premier Abe, die meer ondernemerschap in de samenleving wil', vertelt Jansen.

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

 

Het aantal werknemers dat liever voor zichzelf start in plaats van door te groeien binnen een bedrijf is sinds 2003 afgenomen van ruim 30 procent naar een schamele 10 procent in 2016. In 2012 was slechts 10 procent van het aantal nieuwe ondernemers in Japan jonger dan 30 jaar oud.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen