Ondernemen31 okt '16 10:04Aangepast op 31 okt '16 12:07

Nederlandse exporteurs gaan down under

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Nederlandse exporteurs weten Australië steeds beter te vinden. De afgelopen vijf jaar groeide de export naar het land met 60 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het koningspaar in Australië. Foto: ANP.
Het koningspaar in Australië. Foto: ANP.

Om dat percentage nog verder op te krikken is het koningspaar samen met minister Ploumen naar Australië vertrokken voor een handelsmissie. Dat de export zo is gegroeid, heeft volgen Dirk van Doesburg van Strukton Rail Australië te maken met de goede naam die Nederlanders in het land hebben. ‘We zijn ondernemend en pionierend. Daarnaast zijn Nederlanders innovatief en daar zitten ze in Australië wel op te wachten’, zegt van Doesburg.

Brexit kans voor Nederlandse ondernemers

In het kielzog van het koningshuis zijn ook 95 Nederlandse bedrijven naar Australië afgereisd. Zakelijk missieleider is Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. Hij legt het belang van de missie uit: ‘Als de Engelsen via de Brexit de EU verlaten, willen wij meer Australische bedrijven aan Nederland binden. Die bedrijven doen nu namelijk nog veel zaken met het Verenigd Koninkrijk’, legt De Boer uit.

Daarnaast kunnen Nederlandse bedrijven ook gebruik maken van de expertise van Australische bedrijven. ‘Zij zijn namelijk sterk op Azië georiënteerd. Als wij samen met hen de Aziatische markt kunnen bewerken, dan is dat goed voor de Nederlandse export. Wat dat betreft is hier nog een wereld te winnen’, besluit De Boer.

Gerelateerde artikelen