Ondernemen21 nov '16 18:06

Silicon Valley bibbert van Trumpvrees

Auteur: Koos Tervooren

Alleen nog maar Amerikanen aan de bak in Silicon Valley. Daarvoor pleit Jeff Sessions, de beoogd minister van Justitie onder Donald Trump. Ook heeft hij gezegd dat hij af wil van het visum waarmee buitenlands talent gemakkelijk naar de VS gehaald kan worden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Jaarlijks maken 85.000 mensen gebruik van zo'n visum. Volgens Sessions zou dat Amerikaanse banen kosten en dat is een gevaar voor een van Trumps verkiezingsbeloften: het behouden en creëren van banen voor Amerikanen.

Maar Silicon Valley gebruikt deze visa juist om hoog opgeleid talent naar de VS te halen. Dus als dit visum wordt aangepakt riskeert Silicon Valley dat veel talent het land uit moet en die veel moeilijker kunnen aantrekken.

Weinig goede Amerikanen

Volgens Peter Laanen van Dutch Game Garden - zat eerder bij het Netherlands Business Support Office in Silicon Valley - zijn buitenlandse krachten enorm belangrijk omdat de VS zelf niet zoveel goede mensen kan produceren als bijvoorbeeld India doet, of Nederland.

Sessions zegt dat een Amerikaan minder kans op een baan heeft een goedkopere kracht uit India. Volgens Laanen is dat onzin: 'Iemand die vanuit Stanford University in de Valley terecht komt, gaat gelijk een ton verdienen.'

Gerelateerde artikelen