Ondernemen23 nov '16 17:10

Aantal gevallen zakelijke identiteitsfraude meer dan verdubbeld

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Zakelijke identiteitsfraude neemt hand over hand toe. Dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. De schade is dit jaar al meer dan verdubbeld.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Bij zakelijke identiteitsfraude gaat het onder meer om valse e-mailverzenders, vertelt Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk. ‘Als jij een vals mailtje van PostNL krijgt is dat ook zakelijke identiteitsfraude. Het is misbruik van een bedrijf. Je kan ook hebben dat een bedrijf zaken doet met jou als handelspartner. Dat soort ongein gebeurt veel via Alibaba. Dan wordt het logo en KvK-nummer gebruikt door oplichters die een deal willen sluiten’, legt Van Eck uit.

'Direct wereldkundig maken'

Voor bedrijven is het lastig om hier iets tegen te doen. ‘Als bedrijven ontdekken dat ze misbruikt worden, dan zouden ze dat wereldkundig moeten maken. Niet alleen in een mail naar hun klanten, maar door het ook in de media te gooien. Ik vind dat goede reclame als bedrijven daar duidelijk mee scheppen’, vervolgt ze.

Ook pleit Ven Eck voor meer preventie. ‘Bedrijven moet elkaar waarschuwen en zorgen dat deze jongens niet door kunnen gaan met deze oplichterij. Hun verdienmodel moet worden gestopt. Dat gebeurt eigenlijk te weinig.'

Gerelateerde artikelen