Nederlandse ondernemers aan de slag in Erbil
Het Nieuwe Dubai. Zo werd de Iraaks Koerdische hoofdstad Erbil een paar jaar geleden genoemd. Maar toen kwam IS en kelderde de olieprijs. Nu zit het gebied in een diepe crisis, maar sinds de jihadisten zijn teruggedrongen beginnen de investeerders langzaam terug te keren.
Verslaggever Hugo Reitsma is in Erbil en merkt weinig van de oorlog een stukje verder op. ‘Zestig kilometer verderop is het kalifaat, maar de oorlog lijkt hier ver weg. Er wordt weer gebouwd in de stad en investeerders komen langzaam terug. Ze komen uit de Emiraten, maar ook uit Velp’, vertelt Reitsma.
Pannenkoekenrestaurant in Irak
Zo legt Maarten Meurs van ABCrestaurants de laatste hand aan een nieuw te openen eetgelegenheid in Erbil. ‘We gaan bijna open. Hier hebben we een middle-east restaurant. Dat is eigenlijk hetzelfde als een pannenkoekenrestaurant in Nederland, maar dan met alle specialiteiten uit het Midden-Oosten, om de lokale doelgroep nog wat meer aan te spreken. Want van pannenkoeken worden ze hier niet echt warm’, denkt Meurs.
Verder heeft Meurs een Chinese en Italiaanse keuken en een steakhouse. ‘Mensen betalen hier net als in Nederland een vaste prijs waar ze twee uur lang onbeperkt van kunnen eten en drinken.’
Meer dan oliegeld, maar veel corruptie
Voor Janet Alberda, consul in Erbil, komt het enigszins als een verrassing dat Nederlandse ondernemers zich weer melden in de stad. ‘Zeker van deze onderneming was ik aangenaam verrast. De Koerdische regio heeft heel veel potentieel. Dat zit hem niet alleen in het oliegeld. Iedereen die ik hier spreek wil af van de afhankelijkheid van die olie.'
Toch zijn er voor ondernemers nog veel obstakels om zich te vestigen in Erbil. ‘Er is vrij veel corruptie’, vertelt Alberda. ‘Dat blokkeert de weg voor het verbeteren van de economische situatie. Het reisadvies voor de Koerdische regio is oranje en gedeeltelijk rood. Maar de economie heeft het wel nodig dat ondernemers hier komen. Dat is een beetje dubbel’, besluit Alberda.