Ondernemen30 dec '16 11:19

'Nederlandse start-ups halen minder geld binnen'

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse start-ups hebben in 2016 minder geld opgehaald dan in voorgaande jaren. Hoewel er in totaal wel ruim een kwart miljard euro werd binnengehengeld, was dat bedrag bijna 180 miljoen euro minder dan in 2015.

Dat schrijft het blog StartupJuncture, dat jaarlijks cijfers over investeringen in Nederlandse start-ups publiceert. Volgens het blog is de daling te verklaren door het afnemende vertrouwen van investeerders in start-ups, een trend die zich wereldwijd voordoet. Investeerder kijken liever naar bedrijven die de start-upfase voorbij zijn. Wel werden er ongeveer net zoveel investeringsdeals gesloten als vorig jaar, alleen het gemiddelde bedrag per deal was flink minder (1,7 miljoen in 2016 om 2,8 miljoen in 2015).

Medische start-ups

Tegen de dalende trend in werd er afgelopen jaar wel flink meer geïnvesteerd in medische start-ups. De grootste investering, een bedrag van 26 miljoen euro, ging naar G-Therapeutics, een bedrijf dat werkt aan een neuro-stimulatie therapie voor mensen met een dwarslaesie. Andere bedrijven als Nightbalance, dat een therapie voor slaapapneu heeft ontwikkeld en Bluebee, dat informatietechnoligie ontwikkelt voor voor de gezondheidzorg, staan met bedragen van respectievelijk 12,5 en 10 miljoen euro ook in de top vijf.

Adyen en Takeaway

In 2014 haalden Nederlandse start-ups nog 500 miljoen euro op, een jaar later was het 430 miljoen euro. Nederland in het algemeen, en met name Amsterdam, staat bekend om het gunstige klimaat voor start-ups. In het verleden kregen bedrijven als Adyen (200 miljoen euro) en Takeaway (74 miljoen euro) veel geld van investeerders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen