Ondernemen10 feb '17 10:59Aangepast op 10 feb '17 11:16

Kabinet zet op de valreep nieuw investeringsfonds voor ondernemers op

Auteur: Karlijn Meinders

Het kabinet gaat 2,5 miljard euro steken in Invest-NL. Ondernemers kunnen daar terecht voor bijvoorbeeld garanties en risicodragende leningen. Die overheidsinvestering moet ondernemers helpen en de economie een zetje geven, zegt minister Kamp van Economische Zaken.

Foto: HH/Phil Nijhuis
Foto: HH/Phil Nijhuis

'We hebben met elkaar belang bij de welvaart en werkgelegenheid in Nederland en we denken dat we met Invest-NL de economische groei verder kunnen versterken. In deze kabinetsperiode hebben we de overgang gezien van een procent krimp naar 2 procent stabiele groei. Dat willen we vasthouden', zegt Kamp.

Er zijn voldoende projecten en bedrijven om in te investeren, legt hij verder uit, maar daarbij zijn de risico's soms groot. Bijvoorbeeld door een lange terugbetaaltermijn. 'Daardoor kunnen starters niet doorgroeien. Vanuit de overheid wordt er nu risicokapitaal in die bedrijven gestoken. Op basis daarvan kunnen ze ook weer gewone kredieten bij de bank aantrekken.'

Voor iedere euro die de overheid investeert, moet er tien euro door het bedrijfsleven zelf geïnvesteerd worden. Het bedrijfsleven zelf, bij monde van VNO NCW, had eerder gehoopt op een investering van 7 miljard. Dat zou honderd miljard uit de markt moeten halen. Maar volgens Kamp moet het bedrijfsleven tevreden zijn met de investering die er nu staat. 'Die 2,5 miljard euro zal uiteindelijk goed zijn voor 12,5 miljard. Daarnaast hebben we al een aantal succesvolle regelingen die bij elkaar goed zijn voor 12,5 miljard.'

Invest-NL komt in de plaats van de Nationale Investeringsbank, waar eerst op in was gezet. De drie overheidsbanken die zouden moeten fuseren zagen dat echter niet zitten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen