Politiek13 apr '17 14:17

Zzp'ers moeten nog even geduld hebben

Auteur: Marjan van den Berg

Totdat er een nieuw kabinet is lijkt het bestuur van Nederland maandenlang stil te staan. Maar hoe moet het dan met die lange lijst onderwerpen die schreeuwen om een oplossing, zoals de vastgelopen zzp-markt?

ANP
ANP

De wet DBA behoort niet tot de onderwerpen die 'controversieel' zijn verklaard. Daarmee hoeft deze formeel niet te blijven liggen totdat er een nieuw kabinet zit. Desondanks weet bijna niemand hoe het ervoor staat met een oplossing, merkte politiek verslaggever Laurens Boven. 'Ik werd zojuist nog door een Kamerlid uitgelachen om het stellen van die vraag', zegt hij. 'Ik kwam Wiebes van de week tegen. Ik vroeg aan hem: komt er al iets? En hij zei alleen maar: Sociale Zaken! Op het ministerie van Sociale Zaken moet je zijn, daar wordt gewerkt aan een oplossing. Dus het goede nieuws is: er wordt gewerkt en nagedacht over een oplossing.' Maar door wie precies, en hoe? Lodewijk Asscher, demissionair minister van Sociale Zaken, laat niet veel los. 'Daar moet nog wel even aan worden gewerkt, vrees ik', zegt hij desgevraagd.

Onzekerheid

De wet DBA is ingevoerd om de VAR af te schaffen en iets te doen tegen schijnzelfstandigheid. Een neveneffect is echter grote onzekerheid bij zzp'ers en opdrachtgevers over wat wel en niet mag. Al is de handhaving nu opgeschort, de onzekerheid is nog altijd groot. Zzp'ers en opdrachtgevers wachten dan ook met smart op een oplossing.

Begin juni staat over de wet DBA een Kamerdebat op de agenda. In hoeverre het probleem dan oplosbaar is, is nu nog onduidelijk. Asscher: 'We moeten even kijken waar het debat precies over zal gaan. Je hebt de vraag over de handhaving: het dossier van collega Wiebes, en de vraag hoe je tegen het arbeidsrecht aankijkt: dat is mijn portefeuille. We gaan het rustig bekijken.'

Formatie

Mocht die oplossing heel ingewikkeld worden, dan draait het alsnog uit op wachten op een nieuw kabinet. 'Ik verwacht dat het al vrij snel te complex wordt voor de Kamer om er zelf mee aan de gang te gaan', zegt Boven. 'Dan verwacht ik dat het opgenomen wordt in een totaalpakket arbeidsmarkt, op de formatietafel, en dan zal het daar besproken worden.' Op de vraag of het probleem in de formatie moet worden opgelost, antwoordt Asscher: 'Zeker.' De minister benadrukt nog maar eens dat de handhaving is opgeschort. 'En in de tussentijd zou worden nagedacht, en dat gebeurt ook.' Op een eventuele verlenging van de opschorting wil Asscher nog niet vooruitlopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen