Ondernemen5 jun '17 16:40

Meer negatieve oordelen over vrouwelijke ondernemers

Auteur: Jolijn Mes

Dat mannen en vrouwen anders gepercipieerd worden, weten we eigenlijk allemaal wel. Maar dat er ook echt anders over vrouwelijke ondernemers wordt gesproken dan over mannelijke, weten we nu ook door een onderzoek van de Zweedse universiteit van Luleå. En dat pakt niet positief uit voor de vrouwen.

HH/David Rozing
HH/David Rozing

Remco Janssen, hoofdredacteur van Silicon Canals, noemt een van de meest opvallendste uitkomsten: 'Eigenlijk wordt alles dat bij mannen als positief wordt ervaren, bij vrouwen als negatief ervaren. Een jonge mannelijke ondernemer is bijvoorbeeld 'jong en gedreven', terwijl een jonge vrouwelijke ondernemer 'jong en onervaren' is.' Ook zijn voorzichtige mannen stabiel en denken ze goed na over hun beslissingen, terwijl voorzichtige vrouwen worden beoordeeld als bang en niet in staat om de juiste stappen voor haar bedrijf te nemen.

Lees ook: 'Vrouwen zijn betere leiders dan mannen'

'En dat is nog niet eens het allerergste', zegt Janssen. 'Over vrouwen wordt negatief gesproken en dat leidt tot besluitvorming die ook negatief uitpakt voor hen. Ze krijgen minder en minder vaak financiering. In dit onderzoek werd aan 52 procent van de mannen financiering toegewezen, terwijl dit maar bij 25 procent van de vrouwen gebeurde.'

Lees ook: Recordaantal ondernemingen in Nederland


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen