Ondernemen22 jun '17 08:48

'Wettelijke status geeft duidelijkheid rond zzp'ers'

Auteur: Marjan van den Berg

Ondernemersvereniging ONL lanceert vandaag een voorstel voor nieuwe zzp-regelgeving: een eigen wettelijke status voor zzp'ers. Een logisch idee, vindt ZZP Nederland, maar: hoe vul je het in?

ANP
ANP

De wet DBA, waarin de relatie tussen zzp'ers en opdrachtgevers wordt geregeld, leidt tot een hoop onduidelijkheid. Er wordt in Den Haag gewerkt aan een oplossing; tot die tijd is de handhaving van de wet opgeschort. ONL pleit ervoor dat zzp'ers een eigen wettelijke grondslag krijgen. Zo moet er eindelijk duidelijkheid komen voor zzp'ers en hun opdrachtgevers. 'Je kan nu, als je kijkt naar loonbelasting - ben je werknemer of werkgever - geen zzp'er worden; die status kun je niet kiezen. Je bent verplicht het een of het ander te worden. Wij denken dat dat niet meer van deze tijd is', zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel. 'Met een eigen wettelijke grondslag denk ik dat je in elk geval duidelijkheid creëert.' Biesheuvel legt zijn plan vandaag voor aan leden van de Tweede Kamer.

'Ik zie eigenlijk nog geen plan', reageert Maarten Post van ZZP Nederland. 'Ik zie alleen de constatering dat de wet DBA niet goed is; daar zijn wij het natuurlijk van harte mee eens.' Een wettelijke grondslag voor zzp'ers lijkt Post 'heel logisch'. 'Ondernemers moeten natuurlijk een eigen wettelijke status hebben. Dat bepleiten wij natuurlijk al jaren.' De grote vraag, zegt Post, is hoe dit dan precies moet worden geregeld.

'Koppel zelfstandigenaftrek aan arbeidsongeschiktheidsverzekering'

'Ik ben blij te horen dat hij het in elk geval op twee punten met mij eens is: dat de wet DBA van tafel moet en dat zzp'ers een eigen wettelijke grondslag moeten hebben', zegt Biesheuvel. Wat hem betreft moet er nu worden nagedacht over de fiscale spelregels die bij zo'n eigen wettelijke status horen. 'Er zijn heel veel zzp'ers die op een laag inkomen zitten. Als ze hun werk kwijtraken of ze worden arbeidsongeschikt, dan vallen ze in een heel diep gat. Een van de ideeën die wij hebben en die wij vandaag ook zullen presenteren, is dat je de zelfstandigenaftrek - die wij graag willen handhaven - zou kunnen koppelen aan het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.' Zo, zegt Biesheuvel, kun je ondernemers van niet-ondernemers onderscheiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen