Ondernemen8 aug '17 06:48Aangepast op 8 aug '17 09:51

Zzp’ers voelen weinig voor alternatieve constructies

Auteur: Jolijn Mes

Bijna 90 procent van de zzp’ers is weinig opgeschoten met het uitstel van de handhaving van de wet DBA. Een derde van deze groep heeft sinds het uitstel zelfs méér moeite om een opdracht binnen te halen, blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer.

HH/David Rozing
HH/David Rozing

Het uitstel was bedoeld om een einde te maken aan de onzekerheid bij opdrachtgevers, die door de wet DBA het risico liepen op naheffingen en boetes, maar je ziet dat andere werkvormen wel heel erg groeien, zegt Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP- Barometer. Toen de wet DBA vorig jaar werd aangenomen in de Tweede en Eerste Kamer, zorgde dit voornamelijk voor veel onrust: opdrachtgevers wilden vooral af van zzp’ers en huurden ze niet meer in.

De handhaving van de wet werd daarop uitgesteld. Zo moest er een eind komen aan de onzekerheid. Maar nu blijkt dat voor de meeste zzp’ers dit helemaal niet heeft geleid tot een verbetering van de situatie. Slechts zeven procent van de kleine zelfstandigen geeft aan dat het sinds het uitstel makkelijker voor ze is geworden om aan opdrachten te komen.

Lees ook: Grote bedrijven willen af van zzp'ers
Lees ook: Uitstel wet DBA vlakt toestroom payroll af
Lees ook: 'Uitstel DBA-handhaving lost problemen niet op'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen