Ondernemen29 aug '17 18:37

'BV biedt geen soelaas tegen wet DBA'

Auteur: Thijs Baas

Een BV als rechtsvorm biedt geen soelaas om de wet DBA te ontlopen, zegt Rick Schmitz, Oprichter Firm24 en Online Flex BV.

Helaas voor zzp'ers, waarschuwt Schmitz, maar een BV biedt niet de zekerheden waar je als beginnend zelfstandige naarstig naar op zoek bent. Ja, om privé-aansprakelijkheid te omzeilen kan het nog de moeite waard zijn om een BV te beginnen, ook zonder al te hoge omzet. 'Maar fiscaal is het minder gunstig.' Schmitz geeft daarom voor starters de voorkeur aan een eenmanszaak of VOF als rechtsvorm. 'Het is de makkelijkste rechtsvorm om te starten; een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en je staat binnen een kwartier weer buiten.'

Belastingdruk

En ook vanuit belastingperspectief is de eenmanszaak of de VOF de meest gunstige rechtsvorm om mee te starten. Overigens wisselen ondernemers in de praktijk maar zelden van rechtsvorm, heeft het CBS vastgesteld. Het Centraal Planbureau onderzoekt nu in hoeverre demografische kenmerken van ondernemers en verschillen in belastingdruk de keuze voor een rechtsvorm kunnen bepalen. Schmitz geeft advies aan ondernemingen over welke rechtsvorm te nemen en over hoe je het beste kan overstappen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen