Ondernemen11 sep '17 07:12Aangepast op 11 sep '17 10:08

Een buitenlands avontuur: wie durft?

Auteur: BNR Webredactie

Wie zaken wil doen in het buitenland loopt tegen allerlei uitdagingen aan. In een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer betoogt Ondernemend Nederland vandaag dat ons exportbeleid zich niet alleen moet richten op grote bedrijven. Ondernemersorganisatie FME roept op het aantal Nederlandse posten in het buitenland uit te breiden.

Containers in de haven van Rotterdam. Foto: ANP
Containers in de haven van Rotterdam. Foto: ANP

De export stijgt hard, maar niet alle Nederlandse bedrijven profiteren daarvan. Minder dan 1 op de 10 mkb'ers durft het aan om internationaal zaken te doen, zegt Ondernemend Nederland. Een gebrek aan ervaring en durf zijn belangrijke boosdoeners, maar voor wie het wel probeert is het volgens de organisatie vaak bijna onmogelijk om financiering te krijgen. 'Financieringsregelingen zijn er wel, maar die zijn heel ingewikkeld en bureaucratisch. Het lukt voor mkb'ers bijna niet om daarvan gebruik te maken', zegt voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland.

Voor kleine ondernemingen is het lastig om op buitenlandse markten te concurreren, zegt Biesheuvel. Bovendien richt de overheid zich in zijn exportbeleid nu vooral op topsectoren; kleine bedrijven vallen hierdoor buiten de boot. De organisatie pleit voor een minister van Buitenlandse Handel die zich niet meer bezighoudt met Ontwikkelingssamenwerking, maar uitsluitend met handel. Ook wil Ondernemend Nederland dat de overheid meer aandacht heeft voor de behoeften van bedrijven.

Ambassades en consulaten

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft last van de bezuinigingen op ambassades en consulaten, betoogt de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME vandaag tijdens hetzelfde rondetafelgesprek. Volgens de FME is het bittere noodzaak om een goed netwerk van buitenlandse posten te hebben, met mensen die bedrijven wegwijs maken in een land. De organisatie pleit er daarom voor het netwerk van Nederlandse posten in het buitenland weer uit te breiden. 'Zij kunnen kansen identificeren in de landen waar ze zitten. Zij kunnen handelsbelemmeringen wegnemen als die er zijn. Zij kunnen deuren voor ons openen, zowel bij het lokale bedrijfsleven als bij de lokale overheid', zegt directeur Arjel Woudstra van FME.

In 2013 leek het erop dat tientallen Nederlandse ambassades en consulaten gesloten zouden worden vanwege bezuinigingen. Uiteindelijk viel het aantal gesloten posten mee, maar het personeelsbestand is wel flink ingekrompen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen