Ondernemen23 okt '17 09:07Aangepast op 23 okt '17 10:56

Vogels ook bij luchtmacht op de radar

Auteur: Marjan van den Berg

Hoe stoer ze er ook uitzien, ook militaire vliegtuigen zijn kwetsbaar voor botsingen met vogels. Vandaar dat ook de luchtmacht nu vogelradars gaat gebruiken.

De Herculesramp, 15 juli 1996 op Vliegbasis Eindhoven.
De Herculesramp, 15 juli 1996 op Vliegbasis Eindhoven. (Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff)

De Nederlandse luchtmacht heeft voor 7 miljoen euro vogelradars van het Haagse bedrijf Robin Radar Systems aangeschaft, die vogels rond Nederlandse bases moeten signaleren. Zo kunnen botsingen met vogels voorkomen worden. Vogels zijn op een 'traditionele' radar niet te zien.

Sinds 1950 sneuvelden twaalf militaire toestellen door gevogelte. Zo kostte de ramp met de Hercules in 1996, veroorzaakt door een zwerm vogels, 34 inzittenden het leven.

Vaker is de schade alleen materieel. 'Wij hebben ongeveer honderd keer per jaar een aanvaring met een vogel', zegt Ludger Brummelaar, Directeur Projecten bij het ministerie van Defensie. 'In één op de tien gevallen hebben we daar een probleem mee: dat leidt tot schade in het vliegtuig of op de cockpit.' Drie F-16's gingen verloren door een botsing met vogels.

De schade in een straaljagermotor na een botsing met een vogel komt vooral door de nasleep van die botsing, vertelt directeur Siete Hamminga van Robin Radar Systems. 'Deze [motor, red.] is geraakt door een vogel. Als je dan op die turbinebladen kijkt, zie je dat er eigenlijk maar heel kleine stukjes zijn afgebroken. Maar die gaan vervolgens als een kogel door de motor. Dan ontstaat er een soort domino-effect, waardoor de hele motor uiteindelijk stilvalt.'

Lees ook: Robin Radar bouwt drone-detectiesysteem

De vogelradars van Robin Radar worden ook gebruikt op de luchthavens van Schiphol, Berlijn, Kopenhagen en Frankfurt. Nu ook het Nederlandse leger het systeem heeft aangeschaft, hoopt het bedrijf het ook aan buitenlandse legers te kunnen verkopen. Hamminga: 'Daar zijn we mee in gesprek, maar we hopen nu dat dat in een stroomversnelling komt doordat we kunnen refereren aan de Nederlandse luchtmacht. We merken ook dat zij bereid zijn om ons daarin te helpen, dus daar zien we naar uit.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen