
Het aanstaande kabinet stelt nieuwe eisen aan zzp'ers. Wie met zijn/haar uurtarief onder een bepaalde grens blijft, zal automatisch worden beschouwd als een werknemer. 'Ik denk dat het voor heel veel zzp'ers in de taximarkt nog opletten wordt of ze dan niet effectief in dienst zullen zijn, want zo veel wordt er niet verdiend per persoon', zegt Hubert Andela van KNV Taxi op BNR.
Hij kan nog niet inschatten om hoeveel chauffeurs het zal gaan. 'Ik durf daar geen uitspraak over te doen, want je moet dan weten of het kabinet een wachttijd meetelt of niet. Maar ik vermoed dat veel chauffeurs die voor platforms rijden per uur toch echt niet zo heel veel verdienen en nu door heel veel uren te maken aan een inkomen komen.'
Veel meer taxibedrijven
Het aantal taxibedrijven is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland telt bijna 9000 taxibedrijven. In 2007 waren dat er nog 4700. Het grootste deel van de groei vond in de afgelopen twee jaar plaats. Met name in Amsterdam steeg het aantal bedrijfjes hard, maar bijvoorbeeld ook in Haarlem. Daar is het aantal bedrijven bijna vervijfvoudigd.
De groei komt vooral voor rekening aan eenmansbedrijfjes. Die vormen nu 83 procent van het totale aantal taxibedrijven. Het CBS ziet platforms als Uber als oorzaak van de groei.
Toch rijden er niet veel meer taxi's rond, zegt Andela. 'De stijging in de afgelopen twee jaar is voor het grootste deel een papieren stijging, omdat groepen die eerder onder één taxi-ondernemingsvergunning werkten, uit elkaar zijn gevallen in zzp'ers die allemaal zelfstandig ondernemer zijn geworden. (...) Dus ze waren al op de markt en rijden nu als zelfstandig geregistreerde ondernemer rond.'