Ondernemen5 dec '17 11:36

Voortaan naar de boer om de kids weg te brengen?

Auteur: Eline Klaver

Steeds meer boeren beunen bij om de inkomsten aan te vullen. Zeker een kwart runt bijvoorbeeld een camping, een kinderopvang of zaalverhuur. Dit blijkt uit cijfers van LTO Nederland.

Volgens Arjan Monteny, voorzitter van het platform Multifunctionele Landbouw, doen boeren dit niet uit noodzaak. Er is een grote markt voor het combineren van het boerenbedrijf met activiteiten als zorglandbouw, kinderopvang en recreatie. Boeren en tuinders zien hier een economisch perspectief in en gaan ermee aan de slag. 'Zij doen het natuurlijk ook omdat ze er een passie voor hebben en het leuk vinden om te doen,' vertelt Monteny.

Meer tijd

Doordat het boerenleven steeds moderner en gemechaniseerder wordt, hebben boeren steeds meer tijd om activiteiten te combineren met hun boerderij. Bovendien werken boeren vaak in seizoenen. 'Buiten de seizoenen is het voor de boeren goed mogelijk om een combinatie te zoeken met andere activiteiten.'

Wat doen ze?

Maar wat doen de boeren dan zoal naast hun werk? Dat is volgens Monteny heel verschillend. 'Multifunctionele landbouw is een brede verzamelterm voor verschillende activiteiten.' Volgens hem is de directe afzet van producten de bekendste. Dit varieert van complete boerderijwinkels tot huisverkoop. Zelfs internetpakketten worden aangeboden.

Maar ook recreatie is erg populair op boerderijen. 'Hier kan je denken aan boerderijcampings, bed and breakfast en zorgboerderijen,' zegt hij. Van deze zorgboerderijen zijn er ongeveer duizend in ons land. Ook functioneren sommige boerderijen als kinderopvang. 'Hier kunnen kinderen genieten van het buitenspelen en komen ze in contact met dieren en planten.'

Groei

In 2013 bleek één op de vijf boeren een multifunctionele boerderij te hebben. Nu is dat één op de vier. Volgens Monteny zal deze stijging de komende jaren doorzetten. De komende vijf tot tien jaar zal het aantal multifunctionele boerderijen volgens hem groeien tot wel veertig procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen