Ondernemen6 dec '17 18:10

Hoe wordt de Bruna weer sexy?

Auteur: BNR Webredactie

De winkelketen Bruna is overgenomen door uitgeverij Veen Bosch & Keuning (VBK). Volgens retail-expert Cor Molenaar moet alles anders, wil Bruna nog een succes worden.

(ANP JEROEN JUMELET)

Met de overname zijn de vorige eigenaren ING en PostNL van een hoofdpijndossier verlost. Lange tijd ging het al niet goed met Bruna. In de afgelopen vijf jaar is de omzet met 25 procent gedaald en Bruna lijdt al vier jaar verlies. Vorig jaar bestond dit verlies uit zeven miljoen euro en inmiddels is het eigen vermogen ook zes miljoen negatief.

Nieuwe benadering

VBK zal er volgens retail-expert Cor Molenaar dan ook hard aan moeten trekken. 'Ze zullen Bruna niet omhoog kunnen helpen met behulp van het oude model.' De kosten verlagen en dezelfde spullen blijven verkopen zal niet helpen. Het businessmodel is veranderd en het koopgedrag van de consumenten ook.

Volgens hem zal VBK moeten kijken naar een nieuw soort benadering. Het concept zal drastisch moeten veranderen en er moet opnieuw gekeken worden naar verschillende verdienmodellen. Bijvoorbeeld abonnementen, diensten of Bruna als een soort ontmoetingsplek. 'Hier kunnen vragers en aanbieders dan bij elkaar komen.'

Vaste boekenprijs

Het enige wat nog een beetje hoop voor de toekomst geeft, is volgens Molenaar de vaste boekenprijs: in alle boekhandels betaal je voor een boek dezelfde prijs. Dit is bedoeld om een brede beschikbaarheid en een pluriform aanbod te bevorderen, maar zorgt er ook voor dat boekverkopers niet met elkaar op prijs hoeven te concurreren. Molenaar: 'Maar zodra die losgelaten wordt, dan is de ramp niet te overzien in de boekenhandels in Nederland.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen