Nederlands theeplantje valt in de smaak van thee-minnend Azië
Thee is niet langer iets uit Azië of het Midden-Oosten, maar ook uit Brabant. Kweker Johan Jansen heeft een theeplant ontwikkeld die het koude winterweer uit het noorden aan kan. Hij verkoopt zijn planten inmiddels in verschillende Europese landen en in Azië zijn ze dol op zijn nieuwe smaken.
Jansen, eigenaar van Special Plant Zundert, heeft in Nederland zelf alleen een proefplantage, waar de thee niet zozeer gekweekt wordt, maar waar zogeheten schotjes worden gekweekt die vervolgens elders in plantages worden geplant.
Het lukte Jansen pas drie jaar geleden om de zijn theeplant zodanig te veredelen dat hij voldoende winterhard is. 'De eerste zes, zeven jaar wisten we niet of het überhaupt ging lukken. Pas drie jaar geleden kwamen we er achter dat het ging. Toen zijn we gaan opschalen met een soort die te vermeerderen en winterhard is.' De theeplant van Jansen kan tegen temperaturen tot -20 graden.
Ingewikkeld DNA-patroon
Alle theesmaken komen uiteindelijk vanuit één plant, de Camellia sinenis. 'Die plant heeft een heel ingewikkeld DNA-patroon', legt Jansen uit. 'Daardoor zijn er heel veel tonen uit dat ene blad te halen. Dat gaat alleen met de jonge toppen. De manier van verwerken maakt welke smaak er uit komt. Bijvoorbeeld of je hem gaat stomen, bakken en hoe lang je dat doet.'
Juist die unieke en schaarse smaak maakt de thee van Jansen interessant, vooral voor het hogere segment en landen waarin een 'echte theecultuur heerst'. 'In Azië is een cultuur zoals we die hier hebben met wijnen. Hoe schaarser en unieker een smaak, hoe meer er voor betaald wordt. Er zijn zakjes van 50 gram waar mensen 100 euro voor betalen. Van zo'n zakje kun je 50 kopjes zetten.'
Machinale productie
Jansen maakt zijn thee nu vooral nog op kleinere schaal en met de hand. Voor drie smaken wil hij nu ook machinaal gaan produceren, bijvoorbeeld voor verkoop in supermarkten. Nu hij zijn theeplanten op orde heeft gaat Jansen zich veel meer richten op de theesoorten. 'We hebben de afgelopen drie jaar heel veel energie gestopt in het stabiel krijgen van de plantentak. Komend jaar gaan we veel meer gas geven op de theetak.'