Ondernemen27 jan '18 10:37

Eind aan opgelegde openingstijden

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet komt met wettelijke regels tegen het verplicht openstellen van winkels als dat eenzijdig wordt opgelegd door bijvoorbeeld de VvE. Zo moeten ondernemers zelf kunnen beslissen over hun openingstijden.

(ANP)

Dat kondigt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan. De regels moeten een einde maken aan de praktijk dat winkeliers door bijvoorbeeld een besluit van de vereniging van eigenaren (VvE) ongewild winkeltijden moeten aanpassen. 'Ik hecht grote waarde aan een goede balans tussen vrijheid van ondernemerschap én centrale coördinatie van openingstijden in een binnenstad of winkelcentrum. De vrijheid van ondernemers om zelf afspraken te maken, binnen de lokale regels van gemeenten, is daarin leidend. Met een aanpassing garanderen we dat ondernemersvrijheid niet wordt beperkt door eenzijdig opgelegde wijzigingen van openingstijden met daaraan gekoppelde boetes', zegt Keijzer.

Ze benadrukt dat nog steeds 'afspraak is afspraak' geldt als een ondernemer en een verhuurder in een contract afspreken dat een winkel op koopavond open is. Maar openingstijden mogen niet meer door anderen eenzijdig worden gewijzigd.

Onlangs had een fietsenmaker in Groningen een flinke strop toen hij zich niet aan de ruimere openingstijden van het winkelcentrum had gehouden. In de VvE was afgesproken dat de openingstijden in het winkelcentrum verruimd zouden worden op donderdag, zaterdag en zondag. De fietsenmaker hield zich er niet aan, betaalde boetes niet en wilde uit de VvE stappen. Hij verloor de rechtszaak tegen de VvE en moest duizenden euro's betalen.

Detailhandel Nederland is blij met het signaal van Economische Zaken. Volgens de brancheorganisatie worden daarmee situaties als die in Groningen voortaan voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen