
Vandaag is het eerste overleg tussen zzp'ers en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Menno Snel (Financiën) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Ook vakbonden en werkgevers schuiven aan. 'Ze willen inhoudelijk gaan brainstormen met iedereen die iets weet van zzp-problemen', zegt politiek verslaggever Laurens Boven. 'Wat ze nu aan het doen zijn, is het zoeken van een grote oplossing voor alles: niet alleen de zzp'ers, maar ook voor flexwerk, ook voor tijdelijke contracten'.
Iedereen wil af van de wet DBA. Deze werd ingevoerd in 2016, maar bleek niet te werken. Zelfstandigen klaagden dat zij geen opdrachten meer kregen, omdat opdrachtgevers vreesden alsnog loonbelasting en premies te moeten betalen. In afwachting van nieuwe regels is de wet DBA opgeschort.
Onzekere situatie
Het kabinet werkt nu dus aan een permanente oplossing; deze moet in 2020 worden gepresenteerd. Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers wil duidelijkheid op kortere termijn. 'Het is een totaal onzekere situatie. Als je nu iemand inhuurt als opdrachtgever heb je geen idee wat de fiscale spelregels zijn. Met meer dan een miljoen zzp'ers is dat echt onacceptabel.' Zo’n 60 procent van de hoogopgeleide zzp’ers is bezorgd over het feit dat de wet DBA van kracht blijft tot het moment dat een vervangend plan ingaat, zo blijkt uit een enquête van HeadFirst, ZP Zaken en ONL.
Biesheuvel concludeert: 'Wat mij betreft moeten er op de korte termijn helderheid komen, een werkbare oplossing, zowel voor opdrachtgevers als voor zzp'ers.' Koolmees is zo'n tussenoplossing niet van plan, zegt Laurens Boven. 'Ze willen nu echt een oplossing die werkt, die ook op de lange termijn werkt.' Wel valt volgende maand een brief van Koolmees te verwachten waarin hij laat weten hoe er de komende twee jaar wordt gehandhaafd op schijnzelfstandigheid en fraude.
Enquête HeadFirst, ZP Zaken en ONL:




