Ondernemen26 jan '18 12:37Aangepast op 26 jan '18 15:43

ZZP Nederland schiet opvolger Wet DBA af

Auteur: Wesley Schouwenaars

ZZP Nederland ziet geen heil in de opvolger van de Wet DBA. De in het regeerakkoord voorgenomen opdrachtgeversverklaring noemt de ondernemersvereniging 'ondoelmatig, onuitvoerbaar en niet handhaafbaar'.

Het plan is om bedrijven, die zzp'ers inhuren, een webmodule in te laten vullen. Op die manier moet duidelijk worden dat het niet gaat om een dienstverband en werkgeverschap. ZZP Nederland denkt niet dat op die manier die zekerheid gecreëerd kan worden, omdat de opdrachtgeversverklaring nog steeds getoetst gaat worden aan het arbeidsrecht.

Lees ook: Brainstorm van start over echte oplossing zzp-problemen

De omgekeerde wereld

ZZP Nederland verwacht dat de toetsing aan het arbeidsrecht 'opnieuw zal ontaarden in juridische haarkloverijen en rechtsonzekerheid bij zelfstandigen'. 'We moeten af van een model, waarin ondernemers moeten bewijzen geen werknemer te zijn en opdrachtgevers moeten aantonen dat ze geen werkgever zijn', zegt voorzitter Maarten Post. 'Deze omgekeerde wereld brengt een moderne arbeidsmarkt niet dichterbij en werkt uiterst belemmerend voor 90 procent van de zelfstandige ondernemers.'

Ondernemerswetgeving

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken liet woensdag al weten niet aan de plannen te willen tornen. Hij stelt dat de verklaring nodig is om duidelijkheid te scheppen voor opdrachtgevers of iemand werkelijk zelfstandig is.

Volgens ZZP Nederland is dat echter onterecht. De organisatie wil dat er afgestapt wordt van werknemerswetgeving voor ondernemers en in plaats daarvan specifieke wetgeving voor zelfstandigen komt. Zo moet er een eigen rechtspositie voor ondernemers komen. 'De in de regeringsverklaring genoemde ondernemersovereenkomst kan dienen als wettelijke tegenhanger van de arbeidsovereenkomst.' Dat alternatief moet 'spoedig worden uitgewerkt om rechtszekerheid te bieden aan opdrachtgevers en opdrachtnemers', zegt ZZP Nederland. Zij zien meer iets in een ondernemers-overeenkomst.

Van plan naar wet

Binnenkort presenteert ZZP Nederland samen met gelijkgestemde partijen het alternatieve plan, zegt Post. 'Wij gaan dat presenteren en nog eens goed vertellen hoe we moeten handelen, ook op korte termijn. De onzekerheid bij opdrachtgevers over de Wet DBA bestaat nog steeds. Als ik zie wat ze van plan zijn dan verwacht ik niet dat het binnen twee jaar geregeld is. Ons plan kan heel snel in wet omgezet worden.'

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees was vanmiddag nog niet bereikbaar voor commentaar, maar een woordvoerder laat weten dat hij nog met verschillende partijen in gesprek is over de opvolger van de wet DBA.

Gerelateerde artikelen