Ondernemen2 feb '18 07:22Aangepast op 2 feb '18 08:26

Grootste groei nieuwe bedrijven sinds crisis

Auteurs: Bastiaan Kleinjan, Wesley Schouwenaars en Marjan van den Berg

In 2017 zijn er in ons land per saldo ruim 73-duizend bedrijven bij gekomen. Het hoogste aantal sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het zijn bijna alleen maar eenmanszaken.

Het afgelopen jaar kende de grootste groei aan nieuwe bedrijven sinds de economische crisis. In 2017 zagen bijna 170.000 bedrijven het levenslicht. Tegelijkertijd hielden ruim 95.000 bedrijven op met bestaan, wat neerkomt op een totale groei van 73.000 Nederlandse bedrijven. Het aantal bedrijven dat stopte was tevens het laagste sinds 2008. Dat maakt het verschil tussen het aantal opgerichte en opgeheven bedrijven in 2017 het grootst sinds 2009.

Ronnie Overgoor, presentator en specialist op het gebied van ondernemerschap, is kritisch op de CBS-cijfers. 'Ik vind het wel een beetje fake news. Je zou moeten kijken naar de definitie van een bedrijf. Zo'n 94 procent is een eenmanszaak en dat vind ik wat anders dan een bedrijf. Het zijn wel allemaal kleine bedrijfjes.' Overgoor denkt dat als de voorwaarde zou zijn dat je er minimaal een modaal inkomen uit zou moeten halen, de cijfers er anders uit zouden zien.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt

Arko van Brakel, specialist op het gebied van ondernemerschap en leiderschap, zegt dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt veel nieuwe zzp'ers oplevert. 'Maar er zijn wel degelijk ontwikkelingen waardoor er heel veel kansen zijn voor ondernemers om juist met je eigen talent en kwaliteit te ondernemen. Ik denk dat veel mensen die kans pakken.'

Managementadvies populair

Net als in eerdere jaren, begonnen de meeste ondernemers een managementadviesbureau. Bijna 13.000 van die bureaus zagen het levenslicht in 2017. Ook een bedrijf in de onderwijssector, zoals sportonderwijs (3.5000 oprichtingen) en bedrijven gericht op studiebegeleiding (3.000) kwamen er het afgelopen jaar veel bij. Door de stijging van het aantal webwinkels kent ook de detailhandel een groot aantal nieuwe bedrijven.

De keerzijde van de grote hoeveelheid nieuwe managementadviesbureaus is dat deze bedrijven ook het vaakst worden opgeheven. Deze sector telde vorig jaar ruim 7.000 opheffingen. Hetzelfde geldt voor andere sectoren waar veel nieuwkomers zijn, zoals de detailhandel. 'De tendens is gewoon heel duidelijk dat je het zelf moet rooien, dat de tijd van een vast baantje voorbij is', zegt Overgoor. Hij verwacht dat steeds meer mensen in plaats van een baan gaan starten als zzp'er.

Goede branding

Van Brakel zegt dat een van de grootste valkuilen voor beginnende ondernemers het gebrek aan goede branding is. 'Zorg dat je jezelf als een bedrijf gaat zien en dat je daadwerkelijk directeur bent van je eigen leven. Wat ook heel belangrijk is, is dat je echt een product moet hebben. Zorg dat mensen heel duidelijk zien wat ze aan je hebben.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen