Ondernemen6 feb '18 06:42Aangepast op 6 feb '18 11:36

Mannelijke zzp'er heeft meer spaargeld

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Wesley Schouwenaars

Een mannelijke zzp'er heeft meer spaargeld dan een vrouwelijke zelfstandige. 52 procent van de mannelijke ondernemers heeft een buffer van ten minste twintigduizend euro. Bij vrouwen is dit 34 procent.

Dertig procent van de mannelijke ondernemers zegt zelfs een buffer van meer dan vijftigduizend euro te hebben, tegenover veertien procent van de vrouwen. Daarnaast hebben twee keer zoveel vrouwen dan mannen minder dan vijfduizend euro aan spaargeld, blijkt uit een onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Knab onder 840 zzp'ers in Nederland.

Financiële zorgen

De reden voor het opbouwen van een buffer is voor veel ondernemers het pensioen. 49 procent van de ondervraagde zzp'ers zegt zich zorgen te maken over zijn of haar pensioen. Daarnaast is 36 procent van zzp'ers bezorgd over de kans om enige tijd zonder werk te zitten. 32 procent van de mannen geeft aan geen financiële zorgen te hebben, tegenover negentien procent van de vrouwen.

Vrouwen verwachten, ondanks dat ze vaak minder spaargeld hebben dan mannen, het wel ongeveer even lang uit te houden met hun spaargeld als ze daar aanspraak op moeten maken. Twintig procent van de mannen en achttien procent van de vrouwen verwacht het meer dan twee jaar uit te kunnen houden zonder inkomen.

Inkomensverschil man en vrouw

Dat vrouwen het met minder geld langer denken uit te houden is voor Oskar Barendse, financieel planner bij Knab, een signaal dat het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen nog altijd aanzienlijk is. 'Dan ga je wel denken dat het inkomen van de vrouw lager is dan het inkomen van de man. Als je minder werkt en je hebt lager inkomen, dan hakt het er enorm in als het gaat over wat je uiteindelijk kunt sparen.'

Gerelateerde artikelen