Ondernemen8 mrt '18 23:08Aangepast op 9 mrt '18 08:50

LLP rukt op als alternatief voor BV of maatschap

Auteur: BNR Webredactie

Nederland maakt op steeds grotere schaal kennis met de Britse ondernemingsvorm LLP. Vooral voor traditioneel beroepen waarbij mensen zich verenigingen in een maatschap, zoals tandartsen en advocaten, wordt het LLP-schap een steeds aantrekkelijker alternatief voor BV's en maatschappen.

Inmiddels telt Nederland 427 LLP's, blijkt uit cijfers van dataverzamelaar Altares Dun & Bradstreet. Van die LLP's ontstond ruim de helft in de afgelopen drie jaar, 2016 was alleen al goed voor 92 LLP's. De VRB Adviesgroep begeleidt inmiddels de oprichting van enkele tientallen LLP’s per maand, 50 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat aantal stijgt nog iedere maand.

Vrij om buitenlandse rechtsvormen op te richten

Nederlandse ondernemers staan gewoon vrij om een buitenlandse rechtsvorm te gebruiken, vertelt Pim van Rijswijk, directeur de VRB Adviesgroep. 'Vroeger zag je dat ook met limiteds, die werden toen vaak in Nederland opgericht. Dat kwam omdat de BV in Nederland een aantal kenmerken had. Die kenmerken hadden de Engelse limiteds niet, waardoor veel limiteds werden opgericht. Inmiddels is het BV-recht aangepast, daarmee is ook de wind uit de zeilen genomen van de standaard limited.'

Maatschappen kampen vaak met het probleem dat alle deelnemers in gelijke mate opdraaien voor eventuele financiële problemen. Bij grotere maatschappen kunnen de financiële problemen daardoor flink oplopen. Een BV heeft als nadeel dat de Belastingdienst de eigenaar ervan niet ziet als ondernemer, maar als personeelslid. Daardoor komen ze niet in aanmerking voor de fiscale voordelen die horen bij het ondernemerschap. Zoals de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.

'Zzp'ers kunnen krachten bundelen in LLP'

Volgens Van Rijkswijk kan het voor zzp'ers een aantrekkelijk alternatief zijn om de krachten te bundelen in een LLP, zeker met alle onzekerheid rond de wet DBA. 'Dat is natuurlijk een grote vraag voor zzp'ers. Dat zie je in die LLP en de coöperatie, die zijn op dit moment heel actueel voor zzp'ers. Zo actueel zelfs, dat wij op dit moment als VRB iedere week een informatiebijeenkomst houden waar tientallen zzp'ers zich voor inschrijven.'

Gerelateerde artikelen