Ondernemen9 mrt '18 12:05

De internationale strijd om de Nederlandse liefhebbers van het zwarte goud

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Nederland krijgt last van een Starbucks-effect. Internationale koffieketens rukken namelijk op in het land. En nu we ons bakkie pleur steeds vaker buitenshuis consumeren, zien ondernemers kansen.

Dit terwijl het vrij lang heeft geduurd voordat Starbucks voet aan wal heeft gezet in Nederland. 'Dat komt omdat Nederland toch een vrij ingewikkelde markt heeft', vertelt koffieconsultant Moniek Smit. 'We hebben een stevige koffiecultuur, je kan werkelijk overal een kopje koffie krijgen buiten de deur. Op het werk is het vaak gratis, maar dat verandert ook heel snel. Mensen willen kwaliteit en zijn bereid daarvoor te betalen. Die trend die heeft Starbucks aangezwengeld', vervolgt Smit.

Internationalisering op de Nederlandse koffiemarkt

Op dit moment moet Starbucks Bagels & Beans nog voor zich dulden als grootste keten van het land, maar steeds meer buitenlandse ketens gaan die twee achteraan. 'We zien nu dat Dunkin Donuts heel snel komt. Coffee Fellows, een keten uit Duitsland, heeft nu een aantal vestigingen en is snel aan het groeien. Zij focussen zich juist op de kleinere plaatsen', weet Smit.

Smit ziet een trend uit de wereld van de wijnen overwaaien naar de koffiebranche. 'We laten ons graag verrassen. Wat je ziet in wijnen, dat mensen veel verstand gaan krijgen van wijn en een voorkeur hebben voor een herkomst en land, dat gebeurt ook in koffie.'

Gerelateerde artikelen