Ondernemen19 mrt '18 09:55

MKB merkt weinig van lastenverlichting

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De door het kabinet beloofde lastenverlichting van zes miljard euro komt nauwelijks terecht bij ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

( ANP XTRA)

Vier organisaties van adviseurs en accountants waarschuwen het kabinet dat mkb-ondernemers er slecht vanaf komen als het kabinet Rutte III de belastingplannen uitvoert zonder er iets aan te veranderen. Dat schrijven ze in een brandbrief aan minister Wopke Hoekstra van Financiën, meldt het Financieele Dagblad. Werkenden in loondienst gaan er volgens de belastingdeskundigen zes tot tien keer meer op vooruit dan mkb'ers.

We hebben gekeken naar de gevolgen van het regeerakkoord, zegt Robert van der Jagt van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), een van de schrijvers van de brief: 'Dan zie je dat in box 1, waar de normale werknemer in zit, waar een toptarief geldt van 52 procent, daar heeft het kabinet aangegeven dat het tarief gaat dalen naar 49,5 procent, dus dat is een daling van 2,5 procent. Als we gaan kijken naar de ondernemers, dan hebben we enerzijds de IB-ondernemer in box 1, die gaat er maar 0,4 procent op vooruit. En de DGA-ondernemer die via box 2, via zijn eigen BV, z'n onderneming drijft, gaat er maar 0,25 procent op vooruit. En daarbij hebben we het over de winst die in de tweede tariefschijf valt'.

Onevenwichtig

Niet eerlijk, vervolgt Van der Jagt: 'De doelstelling van het kabinet is om vooral werkend Nederland er op vooruit te laten gaan - na het zuur het zoet - en als we dan naar deze getallen kijken, dan lijkt dat niet helemaal evenwichtig te zijn'.

Van der Jagt denkt niet dat het gaat om een bewuste stap van het kabinet: 'Ik denk toch dat dit in de snelheid van de kabinetsonderhandelingen niet helemaal goed is doorgerekend voordat het naar buiten is gekomen'. De schrijvers van de brandbrief willen dan ook dat het kabinet de ongewenste gevolgen van de belastingwijzigingen aanpast. Naast de NOB schreven ook de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB), het Register Belastingadviseurs en de vereniging van accountants- en advieskantoren SRA mee aan de brief.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen