Ondernemen19 mrt '18 08:26Aangepast op 19 mrt '18 14:06

Geld van corrupte prinsen naar Hollywood

Auteur: Jelle Maasbach

Een gedeelte van de tientallen miljarden dollars die Saoedi-Arabië ophaalde bij corrupte prinsen, wordt nu geïnvesteerd in Hollywood.

Mohammad bin Salman
Mohammad bin Salman (EPA)

De kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammad bin Salman, koopt met geld uit het staatsfonds voor ongeveer een half miljard dollar aan aandelen van Endeavor, een groot evenementenbureau uit Hollywood. Hiermee koopt hij ook invloed in de belangrijkste mediastad van de Verenigde Staten.

Het is een van de vele deals die de investeerder hoopt te doen. Morgen begint zijn staatsbezoek. De reis begint met een bezoek aan president Trump, maar naast Washington staan er veel meer steden op de agenda. Zo zou hij New York, Boston, Los Angeles, San Francisco en Houston aandoen. Missie zou zijn om de topmannen van het Amerikaanse bedrijfsleven te overtuigen om te investeren in de oliestaat. Bronnen melden aan persbureau Bloomberg dat de CEO's van Apple en Google met Bin Salman om de tafel gaan.

Lees ook:: Prinsen betalen 100 miljard voor vrijheid

Hiermee wordt een gedeelte van het geld gebruikt dat de regering ophaalde door de jacht op corruptie. Veel prinsen en andere rijkaards zaten opgesloten in het Ritz-Carlton hotel in Riyad en konden alleen uitchecken door flink te betalen. Naar verluidt was de totale opbrengst zo'n 100 miljard dollar.

Een van de meest bekende 'bajesklanten' is Alwaleed bin Talal, aandeelhouder van onder meer Citigroup en Twitter. Hij zegt dat hij 'vergeeft en tegelijkertijd vergeet'. Naar het schijnt moest hij meer dan een miljard dollar afdragen om weer op vrije voeten te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen