Ondernemen23 mrt '18 09:20

'Overheid zit ondernemer in de weg'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Overheden zitten Nederlandse ondernemers dwars. Dat schrijven prominente ondernemers en ondernemersverenigingen in een open brief aan premier Rutte. Ze beklagen zich hierin over onder meer de belastingverhoging die het kabinet voor ze in petto heeft.

( ANP XTRA)

Naast de aangekondigde belastingverhoging vormt ook regelgeving vanuit Brussel een probleem. De ondernemers eisen daarom actie van het kabinet. Leendert Jan Visser, directeur MKB Nederland en mede-ondertekenaar van de brief, wil samen met de briefschrijvers dat er een positieve ondernemersagenda komt.

'Het is toch wel heel erg jaar dat juist onze ondernemers mee belasting moeten gaan betalen. Het box 2-tarief gaat omhoog. De Europese Unie heeft een register bedacht waardoor privacygevoelige informatie van ondernemers op straat komen te liggen. Gemeenten verhogen hun OZB-tarieven. Dit gaat echt niet goed', licht Visser toe.

Ondernemersvriendelijk kabinet

Visser is van mening dat het kabinet zich niet aan zijn belofte om een ondernemersvriendelijk kabinet te zijn houdt. 'De eerste jaren zijn gewoon slecht. We hebben lastenverlichting en ruimte om te ondernemen hard nodig. Dus kabinet, maak waar wat je zegt.' Visser signaleert dat de intentie van het kabinet vanuit het regeerakkoord goed is, maar de uitwerking ervan negatieve effecten laat zien.

Wat Visser betreft moet de aangekondigde belastingverhoging van de baan en dat de Europese regelgeving in Nederland zo wordt toegepast dat het voor ondernemers ook te hanteren is. 'Als de Belastingdienst over de gegevens beschikt, dan is dat voldoende.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen