Ondernemen27 dec '18 07:40Aangepast op 27 dec '18 12:08

Steeds meer topbestuurders in grote bedrijven

Auteur: BNR Webredactie

De 500 grootste bedrijven hebben steeds meer topbestuurders. Dat blijkt uit een berekening van BNR op basis van het SCP en Elite Research. De stijging komt vooral doordat de raden van bestuur en commissarissen steeds groter worden.

De grootste stijging zag je bij de raad van commissarissen. Die waren vorig jaar gemiddeld zo'n 30 procent groter dan in 2013. Dat komt neer op een stijging van 1,6 persoon per raad. Hoewel de raden van bestuur minder snel groeiden, namen ook die in omvang toe. De omvang van het dagelijks bestuur groeide in vier jaar tijd gemiddeld met bijna 10 procent.

Tot 2013 was er een krimp bij de raden van bestuur, omdat de focus toen vooral lag op geld verdienen voor de aandeelhouders, vertelt Stefan Peij, directeur en oprichter van de Governance University. Daarna ging het precies de andere kant op. Er is meer kennis en expertise bij bedrijven om de concurrentie aan te kunnen; voor veel bedrijven is de markt een stuk complexer geworden. Daarnaast is een baan als commissaris aantrekkelijker geworden, omdat een commissaris sinds een paar jaar door nieuwe regels niet meer zomaar persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden.

Gerard van Vliet, directeur van de NCD, de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren, ziet de complexiteit binnen bedrijven enorm toenemen. Om daar antwoord op te geven, is het volgens hem goed om de top uit te breiden. Die complexiteit wordt vooral groter door de digitalisering en de technologische ontwikkelingen. Maar ook de erkenning dat we vooral een kenniseconomie aan het worden zijn, maakt dat je meer kennis en deskundigheid aan de top kunt gebruiken, zegt Van Vliet.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen