Ondernemen27 mrt '19 09:59

Schade door phishing verviervoudigd

Auteur: BNR Webredactie

De schade door phishing bij internetbankieren is bijna verviervoudigd. Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken. In 2017 bedroeg de schade iets meer dan één miljoen euro. Vorig jaar was dat bijna vier miljoen euro.

Fraudeurs benaderen slachtoffers vaker via nieuwe media, zoals WhatsApp, Marktplaats en Facebook. Daarnaast verbeteren ze de kwaliteit van valse e-mails waarmee ze geheime informatie ontfutselen. Over het algemeen slagen ze erin doelwitten steeds overtuigender aan te spreken, zegt Betaalvereniging Nederland.

Banken adviseren hun klanten om goed te letten op het adres van de afzender van berichten die van hen lijken te komen. Daarnaast is het belangrijk om nooit zomaar op linkjes in e-mails, sms'jes of andere tekstberichten te klikken. Banken zullen nooit op zo'n manier naar beveiligingscodes vragen. De toename van phishing is niet alleen een Nederlands probleem. Zo steeg de schade door deze vorm van fraude bij Belgische banken van 2,5 miljoen euro in 2017 naar 8 miljoen euro in 2018.

EPA/SASCHA STEINBACH
EPA/SASCHA STEINBACH (EPA)

LUISTER OOK: Phishingmails blijvend probleem voor bedrijven

LUISTER OOK: Zuid-Korea zet AI in tegen voice-phishing

Gerelateerde artikelen