Ondernemen8 apr '19 17:13Aangepast op 8 apr '19 17:56

GroenLinks: 'Geen gesprek arbeidsongeschiktheid, dan geen belastingvoordeel zzp'er'

Auteur: BNR Webredactie

Als zzp'ers geen verplicht gesprek over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen of pensioenen voeren bij de Kamer van Koophandel, dan moeten belastingvoordelen als de 'zelfstandigenaftrek' vervallen. Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders tegen BNR.

'De zelfstandigenaftrek is ooit bedoeld als compensatie voor arbeidsongeschiktheid en pensioen', zegt Smeulders. 'Ondernemers zijn daar niet veel mee bezig, dat is volstrekt begrijpelijk, maar de effecten op termijn kunnen groot zijn.'

Veel zzp'ers hebben nog nooit gekeken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarschuwt verzekeraar Centraal Beheer. Het verzekeringsbedrijf pleitte maandagochtend daarom voor een 'verplichte oriëntatie'. GroenLinks vindt dat een 'heel goede eerste stap'.

Luister ook: Centraal Beheer: 'Startende ondernemers moeten verplicht oriënteren op arbeidsongeschiktheid

Omdat in de Tweede Kamer 'helaas' geen meerderheid bestaat voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, zoekt GroenLinks naar alternatieven. Daarom vindt de partij de verplichte oriëntatie niet alleen bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, maar ook bij pensioenmogelijkheden een goed plan. 'De makkelijkste manier om dat te doen is via een verplicht gesprek met de Kamer van Koophandel', zegt Smeulders.

Image
( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen