Ondernemen5 jul '19 06:44

'Grote investeerders verdringen kleine ondernemers van de overnamemarkt'

Auteur: BNR Webredactie

De overnamedrift van grote bedrijven pakt slecht uit voor kleine startende ondernemers. Voor hen wordt het steeds moeilijker om een bedrijf over te nemen. Ze worden verdrongen door grote investeerders met diepe zakken. Daarvoor waarschuwt overnameplatform Brookz op BNR.

LUISTER OOK: De prijs van een overname is bezopen

LUISTER OOK: Ondernemer, dit is het moment om je bedrijf te verkopen

‘Op de huizenmarkt drijven grote investeerders de prijzen op waardoor woningen onbetaalbaar worden. Iets soortgelijks speelt op de overnamemarkt’, zegt Peter Rikhof, directeur en oprichter van overnameplatform Brookz. Uit cijfers van Brookz blijkt dat het aandeel grote investeerders in 2018 met 6 procent is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Het gaat bijvoorbeeld om een bedrijf dat de concurrent overneemt. Tegelijkertijd daalt het aantal startende ondernemers dat een bedrijf overneemt ongeveer even snel. In dat geval gaat het bijvoorbeeld om managers die jarenlang ergens in dienst waren en nu een onderneming willen beginnen door een bedrijfsovername.

Deze verschuiving wordt volgens Rikhof veroorzaakt doordat bedrijven goed bij kas zitten. ‘Dat geld moeten grote investeerders ergens in stoppen. Inmiddels nemen ze zelfs genoegen met minder rendement. Ook een rendement van 10 procent is tegenwoordig genoeg.’

Door deze verschuiving vissen grote investeerders steeds vaker in dezelfde vijver als beginnende ondernemers. Door de toegenomen concurrentie stijgen de prijzen, daardoor zijn veel potentiële overnamekandidaten niet langer betaalbaar voor ondernemers met een kleinere portemonnee. Rikhof: ‘Investeerders jagen de prijzen op en dat leidt tot een gespannen markt, dat is niet gewenst.’ Hij verwacht dat deze trend zich de komende jaren versterkt doorzet.

Image
(ANP XTRA ROB ENGELAAR)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen