Ondernemen12 jul '19 08:22Aangepast op 12 jul '19 09:51

'Franchisenemers moeten wettelijk beschermd worden'

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet wil een einde maken aan de ongelijke verhoudingen tussen kleine ondernemers die enkele filialen van een groot merk uitbaten en die grote bedrijven die hun merk laten franchisen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wil dat franchisenemers beter beschermd zijn. 'Dit gaat over normale contractrelaties', zegt Keijzer.

Voorzitter Boris van der Ham van de Nederlandse Franchise Vereniging is er niet echt blij me. Dat voorstel komt volgens hem neer op een enorme lijst van zaken waar franchisenemers mee moeten instemmen.

Luister ook: Franchisenemers laten zich niet kisten door conflicten

Luister ook: Franchise als groeimodel

De belangrijkste punten in de wet zijn dat een franchisenemer alle financiële informatie van het bedrijf krijgt voordat een contract wordt aangegaan en dat een ondernemer sneller een vergelijkbare winkel mag openen na het aflopen van het contract. 'Het is een afgewogen wetsvoorstel dat zorgt voor transparantie. Elk internationaal bedrijf is welkom, maar je hebt je hier te houden aan de wet. Uiteindelijk maakt dat je franchiseformule alleen maar sterker.'

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (CDA)
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (CDA) ( ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen