Eigenaar Blokker: mogelijke rol in herbestemming panden Hudson's Bay
CEO Michiel Witteveen van Mirage Retail Group, eigenaar van Intertoys en Blokker, denkt dat beide winkelketens een rol kunnen spelen in de herbestemming van winkelpanden van Hudson's Bay. Dat zegt hij in BNR Zakendoen. 'Als we daar een rol in kunnen spelen, zullen we dat zeker doen.'
Toekomst in panden Hudson's Bay
Witteveen ziet in sommige panden van Hudsons' Bay zeker toekomst - 'In steden als Amsterdam is elk groot pand wel verhuurbaar. In kleinere steden wordt dat echt wel een issue hoor. En dan zal men met heel veel creativiteit moeten kijken hoe ze dat gaan invullen. Als we daar een rol in kunnen spelen, zullen we dat zeker doen. Als er in een bepaalde plaats geen speelgoedwinkel of Blokker is en wij vinden dat die er wel moet zijn, en er is een pand vrij en wij kunnen dat voor weinig huren...'
Niet failliet, wel lege panden
Volgens Witteveen hebben de verhuurders van de panden een probleem: 'Die verhuurders hebben echt een issue, want die hebben veel geld gestopt in Hudson's Bay. Ik weet ook niet hoe Hudson's Bay dit wil gaan oplossen. Vooralsnog hebben ze geen faillissement aangevraagd, maar de panden staan wel leeg en ze hebben exploitatieplicht'.
Blokker moet weer non-foodbedrijf worden
Witteveen vindt dat Blokker weer een non-foodbedrijf moet worden. Volgens Witteveen was Blokker te veel een foodbedrijf geworden. 'Non-food moet meer de klant verrassen, iets extra's willen geven'. Witteveen is niet van plan om het aantal van 450 winkels terug te brengen, wél wil hij een kleinere formule: minder vierkante meters per filiaal: 'De buurtwinkel waar je alles kunt krijgen voor je huishouden.' Ook wil Witteveen meer klantbezoek aan de fysieke winkels genereren door de klant weer te laten betalen voor de verzendkosten. Die zijn bij online uit de hand gelopen, denkt Witteveen, de klant is verwend geworden doordat alles maar gratis was.
Veranderingen nodig bij Blokker
Volgens Witteveen moeten er dingen veranderen bij Blokker, 'dingen die te maken hebben met het verleden'. Dat heeft niet alleen betrekking op non-food, kleinere formules en betaling voor retourzendingen online, maar ook met een verbeterde focus op inkoop en de ontwikkeling van een private label. Volgens Witteveen gaat het de goede kant op met Blokker: 'met 27 miljoen kassa-aanslagen ben je relevant'.
Private Label voor Intertoys
Witteveen is niet alleen eigenaar van Blokker, maar ook van speelgoedketens Intertoys en Maxi Toys. Bij die eerste wil hij werken aan de ontwikkeling van een private label. Eigen speelgoed dus. Witteveen nam de speelgoedketen over van de Portugese investeerder Green Swan die een half jaar na de doorstart de handdoek in de ring gooide. 'De Portugees ging een Fiat kopen, maar stond in een Bentleygarage'.
Kansen te over
Waarom Witteveen zou slagen waar de Portugezen faalden? 'Intertoys en Maxi Toys vormen een goede combinatie en zijn een belangrijke speler in Europa. En ik vind het heel jammer als zo'n mooi bedrijf ten onder zou gaan.' Intertoys heeft een enorme sanering van een aantal filialen achter de rug: 'Het slecht lopende gedeelte is achtergebleven in het faillissement, en Maxi Toys is gewoon een gezonde onderneming, daar zie ik kansen'.
A-merk alleen te weinig onderscheidend
Over het verzilveren van de kansen is Witteveen duidelijk: 'Intertoys heeft te weinig gelet op ontwikkeling van een private label, iets wat Maxi Toys wél heeft gedaan. Als je alleen maar A-merken gaat verkopen, dan heb je geen onderscheidend vermogen. Het hebben van een eigen merk is één, de ontwikkeling ervan is een tweede. En daar heb je geld voor nodig, en dat heeft Intertoys laten lopen. Ik ga onder andere werken aan de ontwikkeling van een private label'.