Ondernemen4 okt '19 14:05Aangepast op 4 okt '19 18:26

'Stikstofbeleid is te gepolitiseerd en populistisch'

Auteur: BNR Webredactie

Het Veghelse Vanderlande, de wereldmarktleider in transportsystemen, is overgenomen door de Japanse Toyota Group. Herman Molenaar, managing director en CFO van Vanderlande, is te gast bij BNR Zakendoen en neemt geen blad voor de mond. Het stikstofbeleid, cultuurverschillen met Japan, de invloed van een beursgenoteerd bedrijf en technisch onderwijs passeren de revue.

Stikstofbeleid

Het probleem met het huidige stikstofbeleid is dat het te fragmentarisch en ad hoc gebeurt, vindt Molenaar. 'Ineens kunnen we niet meer bouwen, ineens moeten we langzamer gaan rijden, ineens moeten de koeien weg. Het gebeurt niet in een verband', zegt Herman Molenaar, managing director en CFO van Vanderlande.

Milieu is een probleem. Maar Molenaar mist een visie of een plan dat over kabinetsperioden en ministeries heen wordt gemaakt. 'Het is te politiek en het is populistisch', zegt Molenaar. Hij wacht op een plan waarin dingen vooraf worden afgesproken. Een plan dat over de jaren heen duidelijkheid en richting kan geven.

Japanners

De nieuwe aandeelhouder van Vanderlande, Toyota Group, is beursgenoteerd. 'Het is misschien niet handig om te zeggen, maar ik zou ieder bedrijf willen adviseren om daarmee te stoppen', zegt Molenaar. Hij vindt dat met een grote aandeelhouder die beursgenoteerd is de nadelen veel groter zijn dan die van de voordelen voor het bedrijf.

Toyata heeft zich goed voorbereid op de overname van Vanderlande door extra mensen in dienst te nemen. 'Ze noemen hen de window men', zegt Molenaar. Ze vertalen alle vragen uit Japan niet alleen qua taal, maar ook qua cultuurverschillen. Maar een langer besluitvormingsproces, waar nooit op wordt teruggekomen, en risicomijdend gedrag bij de Japanners maken de samenwerking niet altijd makkelijk.

Technisch onderwijs

'Leren doe je door te doen en als je naar onderwijs kijkt, dan ontbreekt het doen.' Daarom heeft Vanderlande een eigen Academy opgericht. 'We leren ze heel veel dat ze bij moeten leren wanneer ze van school af komen', zegt CFO van Vanderlande Herman Molenaar. Het draait vooral om flexibiliteit. 'Je moet leren leren en leren samenwerken.' Wat vandaag regel is, kan morgen alweer verouderd zijn. In de opleidingen zou al meer praktijkervaring moeten zitten, vindt Molenaar.

Luister de volledige uitzending terug van BNR Zakendoen met managing director en CFO van Vanderlande Herman Molenaar.

Het exterieur van Vanderlande in Veghel.
Het exterieur van Vanderlande in Veghel. (ANP ROB ENGELAAR)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen