Ondernemen8 nov '19 11:36Aangepast op 10 nov '19 21:42

'Halvering veestapel is hetzelfde als halvering aantal huizen'

Auteur: BNR Webredactie

De halvering van de veestapel omdat deze vervuilend is, is hetzelfde als het halveren van het aantal Amsterdamse grachtenpanden omdat die een slecht energielabel hebben. Dat zegt Dick Hordijk, directeur van de Royal Agrifirm Group, een coöperatie van tienduizend boeren, bij BNR's Big Five.

Halveren veestapel is hetzelfde als halveren oude huizen

Hordijk stelt dat het krankzinnig zou zijn om huizen met een slecht energielabel te sluiten omdat je mensen de tijd moet geven om te isoleren. 'Halveren van de veestapel is hetzelfde als het halveren van oude huizen', zegt Hordijk. Wie zegt dat de veestapel gehalveerd moet worden, zegt volgens hem eigenlijk 'dat er geen enkele bewegingsruimte is om dingen te verbeteren. Dat is absoluut niet waar en dat weet de overheid.'

Sector heeft concrete plannen

Volgens Hordijk heeft de sector zeer concrete plannen bij de overheid neergelegd. 'Betere voedselveiligheid, dierenwelzijn, veel minder CO2, dat kunnen we verwezenlijken. Maar daar moet je de boeren tijd voor geven en de financiële middelen'. Hordijk noemt de plannen duur, maar wel concreet, en realiseerbaar binnen de termijn die aan de Milieutafel is afgesproken, namelijk in 2030.

'Stel middelen niet verplicht'

Hordijk denkt dat we grote stappen kunnen nemen op het gebied van CO2-uitstoot en dierenwelzijn zónder te praten of er meer of minder dieren nodig zijn. 'We kunnen doen wat aan de Milieutafel is afgesproken. Maar als je de middelen verplicht gaat stellen, gaat het mis. We moeten doelen afspreken met onze boeren, dat doel geef je aan de boeren en zij vinden dan de middelen erbij om dat in te vullen'

Halvering veestapel is hetzelfde als halvering aantal huizen
Halvering veestapel is hetzelfde als halvering aantal huizen ( ANP ROBIN UTRECHT)

Voedselexport is geopolitiek briljant

Hordijk hoorde gisteren pas dat een CDA-commissie vindt dat Nederland niet per se de tweede voedselexporteur hoeft te blijven. 'Het is nieuwe informatie die ik gisteren pas hoorde, dus ik moet even verwerken waar dat vandaan komt. Ik begrijp niet goed wat hun onderliggende argumenten zijn. Ik weet niet waar dat vandaan komt'. Hordijk wijst erop dat de wereld naar tien miljard mensen groeit en dat er over dertig jaar zeventig procent méér voedsel nodig is. 'Je woont in het meest vruchtbare land ter wereld, met wereldwijd verreweg de beste oplossingen in de voedselketen, geopolitiek heb je misschien wel iets briljants in handen. Landen als China en het Verenigd Koninkrijk kunnen hun eigen voedsel niet verbouwen.' Hordijk roept het CDA op 'niet zo gemakkelijk om te springen met de briljante positie die we hebben in de voedselketen hebben wereldwijd'.

Beluister hier de hele uitzending van BNR's Big Five : Export Dick Hordijk


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen