Ondernemen13 nov '19 12:07Aangepast op 13 nov '19 13:21

Nieuwe gigafabriek van Tesla komt bij Berlijn

Auteur: BNR Webredactie

De vierde grote fabriek van Tesla komt in Berlijn. Dat heeft Tesla-baas Elon Musk bekendgemaakt. Ook Nederlandse regio's hadden zich opgeworpen als vestigingsplaats, maar de Duitse regio Brandenburg trekt tot veler verrassing aan het langste eind.

Volgens BNR-correspondent Derk Marseille is de fabriek al op korte termijn goed voor zevenduizend banen. Maar uiteindelijk zullen het er volgens hem veel meer zijn. Want ook andere bedrijven zullen meeprofiteren van de komst van de giga-factory. Zeker in het relatief arme Brandenburg is dat een enorme opsteker.

Tesla investeert miljarden

Tesla investeert rond de 5 miljard dollar in de nieuwe fabriek, de eerste grote productielocatie in Europa. De elektrische-autobouwer heeft een andere grote fabriek, bij Shanghai, zo goed als klaar. Het is de bedoeling dat in Duitsland straks de nieuwe SUV van Tesla gemaakt wordt, de model Y. Ook zullen er aandrijfsystemen en batterijen geproduceerd gaan worden. In China maakt Tesla straks vooral de Model 3.

Nederlandse regio's teleurgesteld

Tilburg, Hoogeveen en Hardenberg waren ook in de race om de Tesla-fabriek naar hun regio te halen. Zij vielen al in een eerder stadium af. Tesla heeft al wel een assemblagefabriek en een servicewerkplaats in Tilburg.

De assemblagefabriek van Tesla in Tilburg.
De assemblagefabriek van Tesla in Tilburg. (LEX VAN LIESHOUT)

Gerelateerde artikelen