Ondernemen16 nov '19 20:00

'De Bijenkorf vervangt marketeers'

Auteur: BNR Webredactie

Lange tijd leek het warenhuis de negatieve dans te ontspringen in 'retailland', maar het FD kopte vandaag dat het helemaal niet zo goed gaat met de Bijenkorf. In het voorjaar zijn tientallen mensen ontslagen en de dure lichtshow Turn On The Lights is geannuleerd. Toch zijn die ontslagen volgens hoogleraar e-marketing Cor Molenaar geen slecht nieuws maar net een voorbode dat er hard wordt gewerkt aan de toekomst.

Amazon

De Bijenkorf wilde zelf niet reageren. Het nieuws verbaast Molenaar zeer. 'Ik denk niet dat we het zo negatief moeten zien als dat het FD schrijft', zegt de hoogleraar. Het hoeft helemaal niet zo'n negatief beeld te zijn. Door de snelle veranderingen in de retailmarkt, zoals bijvoorbeeld de groei van e-commercebedrijven als Bol.com en Zalando en de komst van Amazon, is het logisch dat de Bijenkorf zich moet beraden over de toekomst.

Machine learning

Die ontslagen wijzen volgens Molenaar niet op een slechte situatie bij de Bijenkorf. De hoogleraar denkt dat er net heel zwaar wordt geïnvesteerd in het aantrekken van nieuwe marketeers. Er is al de uitbreiding naar Belgie en Duitsland, maar de kracht van retailers zit in data. 'De Bijenkorf investeert heel veel in AI en machine learning om te weten te komen wat mensen kopen.' De Bijenkorf heeft marketing intelligence specialists nodig in plaats van marketeers met klassieke marketingvaardigheden.

Logo van winkelwarenhuis De Bijenkorf.
Logo van winkelwarenhuis De Bijenkorf. (ANP LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen