Ondernemen7 dec '19 12:00

'In 2025 zijn al onze boten elektrisch'

Auteur: BNR Webredactie

Carola Hoekstra is deze week begonnen als CEO van toeristisch bedrijf Stromma Nederland, vooral bekend van de Amsterdamse rondvaartboten. Ze was te gast in BNR Zakendoen.

Hoekstra gaf tot afgelopen april leiding aan Thomas Cook Nederland. Dat even daarna de hele organisatie failliet zou gaan, heeft ze niet zien aankomen. Er speelden toen weliswaar behoorlijk wat reorganisaties en transformaties bij TCN. Een van de redenen waarom ze vertrok was dat de Nederlandse en de Belgische entiteit zouden worden samengevoegd. Dat had natuurlijk uiteindelijk te maken met kostenbesparing. Pas na haar vertrek werden er cijfers bekend, waarna het heel snel is gegaan.

Zweden

Hoekstra is gewend aan werken in een internationale structuur. Bij TCN werd de blik gericht op het Verenigd Koninkrijk, Stromma is een Zweeds bedrijf. Maar de Nederlandse organisatie bepaalt z'n eigen route en strategie, in samenspraak met Zweden.

Toeristenspreiding

Er zijn veel groeimogelijkheden voor Stromma als bedrijf. Hoekstra: 'Met die commerciële achtergrond ben ik zeker aangesteld.' Stromma wil daarnaast ook meewerken aan de spreiding van de groeiende stroom toeristen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de toeristen buiten het centrum af te zetten en ze daar de dag te laten doorbrengen. Daarnaast participeert Stromma in de A'dam Lookout.

Andere steden

Een andere vraag die Hoekstra kreeg is om de activiteiten uit te breiden naar andere steden. Om welke steden het gaat, kan ze nu nog niet zeggen. Maar dat er veel animo voor is, is volgens haar duidelijk.

Uitstoot

Ook aan het milieu wordt gedacht. Rondvaartboten moeten van de gemeente naar zero emissie. 'Dat gaat ons lukken', zegt Hoekstra, 'in 2025, zoals de gemeente dat aan heeft gegeven, gaan we zorgen dat alles elektrisch is'.

Luister ook | Toerisme-boulimia

Luister ook | 'Stad moet meebetalen aan toeristenspreiding'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen