Ondernemen26 feb '20 17:41

'Akkoord bereikt over verzekering arbeidsongeschiktheid zzp'ers'

Auteur: BNR Webredactie

De sociale partners zouden na lang onderhandelen een akkoord hebben bereikt over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. Ze willen het volgende week presenteren aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken, meldt het FD.

Om de verzekering betaalbaar te houden wordt de uitkering voor zelfstandigen lager dan die van werknemers, vertelt Martine Wolzak van het FD. Zelfstandigen zouden maximaal 1650 euro bruto per maand krijgen. Dat staat gelijk aan het wettelijk minimumloon. De premie van de nieuwe verzekering wordt inkomensafhankelijk, maar zal niet hoger worden dan 200 euro bruto per maand. De meeste zzp'ers zullen tussen de 80 en 130 euro per maand moeten gaan betalen. Die premie is aftrekbaar.

Acceptatieplicht

Als de nieuwe verzekering erdoor komt, geldt er een acceptatieplicht. Dat betekent dat alle zzp'ers eraan mee moeten doen. Het voorstel moet wel eerst nog langs de achterban van de sociale partners. Dat zou deze week gebeuren. Bij een akkoord van de achterban wordt het plan volgende week gepresenteerd aan minister Koolmees.

Teleurstellend

Roos Wouters van de Werkvereniging, een belangenplatform voor modern werkenden, onder wie zzp' ers, vindt het voorstel teleurstellend. Wat de zzp'ers volgens haar wél wilden was een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden met een nominale premie en een lage dekking, waardoor sowieso de premie laag zou zijn. Er is is helemaal niets gedaan met de inbreng van de zzp-organisaties, zegt ze.

Doorberekenen

Het idee dat zzp'ers de relatief hoge premie zouden kunnen doorberekenen aan hun opdrachtgevers, vindt Beugel absurd. 'Het idee dat je nu niet een euro per uur extra vraagt, maar opeens wel op het moment dat je een verplichte AOV hebt, is een hele rare gedachtegang.'

Image
( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen