Ondernemen3 mrt '20 15:23Aangepast op 4 mrt '20 09:08

Zoku, gemeenschapszin als businessmodel

Auteur: BNR Webredactie

Je bent jong, internationaal, getalenteerd én je werkt in een grote stad, maar net te kort om er een huis te zoeken, maar lang genoeg om je eenzaam te voelen in die eeuwige hotellobby. Wat doe je dan? Dan check je in in het Zoku Amsterdam Hotel. Dat combineert namelijk huis, kantoor en de gezelligheid van een levendige buurt.

Combinatie lokaal - internationaal

Volgens mede-oprichter Hans Meyer blijft het gros van de gasten tussen de drie dagen en zes maanden in wat hij noemt een extended stay-hotel waar restauratieve faciliteiten en co-working geïntegreerd zijn. De intentie is om een internationaal merk te bouwen, Zoku accommodeert immers internationaal talent en Meyer volgt zijn doelgroep. Logischerwijs heeft Zoku nu Kopenhagen. Wenen en Parijs in het vizier.

Gemeenschapszin als businessmodel

Is het traditionele hotelconcept 'putting heads in beds', daar is dat van Zoku 'connecting people and ideas' omdat de oprichters juist in de samenwerking waarde en mogelijkheden zien. Het concept voorziet in een behoefte aan gemeenschap: mensen zijn verstedelijkt en in toenemende mate 'connected', maar tegelijkertijd eenzaam. Er is volgens Meyer ook een interessante kruisbestuiving tussen plaatselijk Amsterdams personeel en de gasten. Die blijven terugkomen als hun termijn erop zit. Expansie staat op de agenda, maar de Europese vastgoedmarkt sterk competitief is. 'Maar het lukt steeds, we worden gezien als een partij die waarde toevoegt aan een locatie'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen