Ondernemen26 mrt '20 21:45Aangepast op 27 mrt '20 07:40

Coronasteun kabinet zadelt ondernemers op met hoge kosten

Auteur: BNR Webredactie

Ondernemers die een beroep doen op de steunmaatregelen van het kabinet moeten eerst zelf diep in de buidel tasten. Ze betalen vooraf provisie van soms wel duizenden of tienduizenden euro's. Pas dan staat de overheid garant voor het geld dat ondernemers lenen, blijkt uit navraag door BNR.

Image
(ANP / Jerry Lampen )

Het gaat om de BMKB-regeling waarbij de overheid grotendeels garant staat voor ondernemers die geld lenen bij de bank. Het doel is om te voorkomen dat bedrijven omvallen. 'Dan past het niet als een ondernemer een paar duizend euro aan de staat moet betalen', zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL). 'Ze kunnen die duizenden euro's niet gebruiken om hun bedrijf door de crisis te trekken.'

Meefinancieren

Wel kan een ondernemer de provisie meefinancieren, zo laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in een reactie weten. Ondernemers hoeven het bedrag niet op voorhand te hebben.

Luister ook | Kabinet neemt pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie

Maar daarmee is het probleem volgens Biesheuvel niet opgelost: 'Je steekt bedrijven alleen maar dieper in de schulden. Veel bedrijven zijn onzeker over de toekomst, zeker die in acute liquiditeitsproblemen zitten. Die ondernemers weten niet eens of ze dat geld straks kunnen terugbetalen.'

Woekerprijzen

Ook serie-ondernemer Pierre Karsten wordt hard geraakt. Hij is oprichter van Boomerang, was verantwoordelijk voor onder meer de stadsbladen NL10 en NL20 en is tevens mede-eigenaar van tientallen andere bedrijven. 'De omzet valt weg, maar de kosten voor zo'n krediet zijn zo hoog dat het uitermate onaantrekkelijk is', zegt Karsten.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Karsten rekent voor dat de regeling hem jaarlijks 85.000 euro kost. Want naast de provisie betalen ondernemers ook rentekosten. 'Dat ervaar ik niet als hulp, maar als woekerprijzen.' Hoe hoog de rente gemiddeld is, willen banken niet zeggen omdat dat naar eigen zeggen 'bedrijfsgevoelige informatie' is.

Streep door provisie

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel pleit ervoor om een streep te zetten door de provisie. 'De maatregel werkt alleen als veel bedrijven er gebruik van kunnen maken. Als ondernemers op allerlei drempels stuiten dan zal het effect op de economie ook gering zijn.'

Dossier | Coronavirus

Mogelijk vindt zijn oproep gehoor in Den Haag. 'Het kabinet bekijkt momenteel de mogelijkheid en ruimte om de premie voor corona-gerelateerde financieringen onder de BMKB te verlagen', zo laat het ministerie van EZK aan BNR weten. Als er een streep wordt gezet door de provisie overtreedt het naar eigen zeggen niet de Europese regels van staatssteun.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen