Ondernemen6 apr '20 06:56Aangepast op 6 apr '20 11:06

Seizoensgerelateerde bedrijven dreigen overheidssteun mis te lopen

Auteur: BNR Webredactie

Niet alle bedrijven komen in aanmerking voor de NOW-regeling die de overheid in het leven heeft geroepen. Hierdoor vallen bedrijven om en komen duizenden mensen op straat te staan, waarschuwt LTO Nederland.

Probleem is, zegt Henk Raaijmakers, voorzitter van de vakgroep bomen en planten bij LTO, dat de regeling is opgezet op basis van een jaaromzet die in vier kwartalen verdeeld wordt. Maar bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld de recreatie en de camper- en caravanverkoop, maar ook met bomen en vaste planten en de seizoensgelateerde producten in het voorjaar, hebben vaak 50 tot 70 procent van hun jaaromzet in die drie maanden.

Lees ook | Koolmees verwacht run op NOW-steunregeling

Je moet er dus anders naar kijken, zegt Raaijmakers: 'We nemen de omzet van 2019, we gaan kijken naar de omzet die gedraaid is in maart en de geprognotiseerde in april en mei, we gaan die vervolgens door een accountant vast laten leggen en met een verklaring van die accountant melden we ons aan bij het UWV, dan heb je een realistisch beeld'.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Tweede weeffout

En er zit nog een tweede weeffout in de regeling volgens Raaijmakers. Er wordt namelijk uitgegaan van het salaris in januari. Seizoensgerelateerde bedrijven hebben vaak veel meer personeel in dienst in die piekperiode. 'Dat is allemaal flexibele arbeid waar Sociale Zaken zeer veel aandacht voor heeft, maar die in dit geval buiten de boot vallen, inclusief de vaste werknemers van die bedrijven.' Alleen al voor de boomkwekerij gaat het om meer dan 10.000 mensen in vaste dienst.

(ANP Copyright VidiPhoto)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen