Ondernemen6 apr '20 18:48

Sommige ondernemers vallen uit de boot voor NOW-regeling

Auteur: BNR Webredactie

Om 9 uur vanochtend ging het loket van het UWV open. Sindsdien hebben al bijna 27.000 bedrijven zich aangemeld voor de NOW-regeling. Dat is de tegemoetkoming in de loonkosten als je je omzet ziet dalen door de coronamaatregelen. Niet alle bedrijven kunnen dat want je moet ten minste een maand omzet hebben gedraaid.

Personeel betalen

Veel bedrijven hebben dus gevraagd om hulp bij het betalen van het salaris van hun personeel. Dat wil driesterrenchef Jacob Jan Boerma ook wel, maar hij valt tussen wal en schip. Twee dagen voor de opening van zijn nieuwe restaurant moest de stekker eruit door de lockdown die volgde op de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Het restaurant heeft dus helemaal nog geen omzet gedraaid. 'Afgelopen woensdag zijn we op de hoogte gesteld dat we minimaal een omzet van een maand moeten hebben gedraaid.'

Op regeling terugkomen

Erg vervelend om vanuit de overheid te horen dat de NOW-regeling niet voor ons telt. De chefkok heeft nieuwe mensen aangenomen. Die mensen hebben op hun beurt hun oude werkverbanden afgebroken. 'Je neemt ook geen mensen aan om ze daarna meteen te ontslaan', zegt Boerma. Daarom is hij best boos en vindt hij het pijnlijk dat hij uit de boot valt voor de NOW-regeling. 'De overheid moet absoluut in een later stadium terugkomen op deze regeling om bedrijven die enorme schade oplopen door het coronavirus te helpen.' Boerma benadrukt dat hij zo'n regeling graag zou zien voor alle ondernemers die uit de boot vallen.

Jacob Jan Boerma
Jacob Jan Boerma (ANP Remko de Waal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen