Ondernemen6 apr '20 19:36Aangepast op 7 apr '20 07:27

ONL: DGA's vallen buiten NOW-regeling

Auteur: BNR Webredactie

Ondernemers kunnen sinds 6 april bij het UWV aankloppen voor de nieuwe NOW-regeling. Dat is een tegemoetkoming in de loonkosten, als je vanwege corona, 20 procent of meer omzet verliest. Al bijna 27.000 bedrijven deden dat, sinds het loket om 9 uur vanochtend open ging. Een mooi initiatief, maar toch vallen er ondernemers buiten de boot, waarschuwt ondernemersvereniging ONL.

Lees ook | 'Laat niet honderdduizend bedrijven kapot gaan'

Teleurstellend

Ongeveer 99 procent van de DGA's, directeur-grootaandeelhouders, komen niet in aanmerking voor de NOW-regeling. 'Helaas hebben we heel veel DGA's moeten teleurstellen en moeten melden dat ze niet in aanmerking kwamen voor de regeling', zegt Eveline Smith, beleidsmedewerker Sociale Zaken bij ONL. Alleen DGA's die verplicht zijn verzekerd komen in aanmerking voor de regeling. Ook zou er veel onduidelijkheid bestaan over de regels bij de DGA's.

Lees ook | Sommige ondernemers vallen uit de boot voor NOW-regeling

Gebruikelijk loon

Vooral kleine MKB'ers vallen nu uit de boot, terwijl net zij het geld goed kunnen gebruiken. Ze kunnen wel gebruikmaken van de zzp-regeling voor de bijstand. 'Het is principieel wel vreemd dat DGA's niet vergoed worden terwijl werknemers wel bijstand kunnen krijgen', zegt Smith. ONL kijkt naar 'gebruikelijk loon' als oplossing. DGA's zijn immers verplicht om zichzelf loon uit te keren. ONL wil nu in gesprek met minister Koolmees om na te gaan of er oplossingen kunnen worden gevonden.

(ANP Remko de Waal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen