Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is blij met de maatregel, maar blijft zeker waakzaam. 'Mijn grootste zorg is hoe we de komende maanden liquiditeit in bedrijven op peil houden. Met twee salarisrondes in zes weken én vakantiegeld wordt het voor heel veel bedrijven lastig om erdoorheen te komen. Mijn belangrijkste doel voor de komende week is dat die liquiditeitsstroom maximaal op gang komt.'
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Dat melden de ministeries van Economische Zaken en Financiën. Eerder lekte al uit dat het kabinet 12 miljard uittrekt om garant te staan voor leverancierskredieten, zodat bedrijven bestellingen kunnen blijven doen en deze in termijnen kunnen afbetalen. Kredietverzekeraars zijn nu huiverig om deze kredieten te verzekeren, omdat de financiële positie van veel ondernemers - bijvoorbeeld in de horeca of retail - door de coronacrisis flink verslechtert.
Luister ook | Forse maatregelen voor bedrijven en zzp
Fysiek klantcontact
Ondernemers die fysiek dicht bij klanten moeten komen, zoals tattooshops, kunnen ook een beroep doen op de 'coronagift' van het kabinet, waar al tienduizenden bedrijven een beroep op hebben gedaan. Die regeling is specifiek voor het midden- en kleinbedrijf. Ook taxi-ondernemers, tandartspraktijken en fysiotherapeuten kunnen er onder bepaalde voorwaarden vanaf 15 april een beroep op doen, evenals toeleveranciers van eet- en drinkgelegenheden en evenementen.

Ondernemers blij
Ondernemers zijn blij met de aanpassingen in de noodregeling om meer gedupeerde collega's bij te staan in de coronacrisis. De regering kondigde dinsdag verdere aanpassingen aan waardoor onder meer zogeheten scale-ups, beginnende bedrijven die zich de afgelopen jaren succesvol hebben ontwikkeld en vergroot, kunnen aankloppen bij het rijk. VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het goed dat 'witte vlekken' in het noodpakket steeds verder ingevuld worden.