Ondernemen9 apr '20 12:53

Familiebedrijven houden de moed erin

Auteur: BNR Webredactie

De 270.000 Nederlandse familiebedrijven worden, net als veel andere bedrijven, hard getroffen door de coronacrisis. Toch blijven deze bedrijven optimistisch, blijkt uit navragingen van het RSM-Nyenrode Familiebedrijven onderzoekspanel.

Ook de familiebedrijven worden hard geraakt, maar het zijn bedrijven van de lange termijn die wat meer vet op de botten hebben en niet schrikken van de eerste de beste crisis, zegt Roberto Flören, als hoogleraar Familiebedrijven verbonden aan de Nyenrode Business University.

Lees ook | Van beursbedrijf naar familiebedrijf

Toch zien ook de familiebedrijven dat het echt wel even wat erger is dan de financiële crisis van ruim tien jaar geleden. 'Die crisis duurde toen vier jaar, maar dat was vooral een kuil. Dit is een kloof met een hele steile rand, waar niemand op voorbereid was.' De omzet gaat gemiddeld met 40 procent omlaag. En één op de zeven bedrijven zegt het niet vol te houden als de crisis langer dan drie maanden duurt.

Geen dividend

Wat helpt is dat familiebedrijven wat minder afhankelijk zijn van banken en externe bronnen, zegt Flören. Verder hebben ze een langetermijnperspectief en betrekkelijk weinig eigenaren, die ze snel kunnen informeren. 92 procent van de eigenaren zegt op dit moment af te zien van dividend en liever in te teren op eigen vermogen dan dat ze personeel gaan ontslaan.

Uit het panelonderzoek blijkt verder dat de helft van de familiebedrijven tevreden is met de steunmaatregelen van het kabinet. Wel zouden ze de drie maanden waarvoor de maatregelen gelden, graag verlengd zien tot zes maanden.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen