
Luister ook | Zeventig procent ondernemers positief over toekomst
MKB-C-regeling: te traag
Vonhof geeft de MKB-C-regeling als voorbeeld: 'Dat is de oudste regeling en die staat al een week of vier open. Toch krijgen wij veel meldingen van bedrijven die niet eens door het poortje komen. Veelal gezonde bedrijven die nooit krediet nodig hadden en daardoor ook geen kredietfaciliteit bij hun bank hebben. Die komen niet over die eerste horde en moeten heel veel informatie aanleveren. Ook geven veel banken aan ongelooflijk druk te zijn met hun bestaande portefeuilles'.
Vonhof neemt het de banken echter niet kwalijk dat ze zo reflexmatig handelen: 'We hebben heel veel regels over die banken heen gelegd om ervoor te zorgen dat ze sterk en solvabel zijn. Nu vragen we echter om rekkelijkheid, snelheid en lenigheid. En dat hebben ze niet'.
Luister ook | Meer steun voor ondernemers
Ondernemers zijn ook voorzichtig
Volgens Vonhof zeggen banken dat ze nu tienduizend aanvragen binnen hebben, maar denkt hij ook dat veel aanvragen niet gehonoreerd zijn. 'Het aantal werkelijk toegekende kredieten is laag, dat zegt veel over het tempo.' Vonhof kan zich voorstellen dat veel ondernemers huiverig zijn om maar 'bij het kruisje te tekenen', en al helemaal wanneer de crisis straks langer blijkt te duren, het krediet niet terugbetaald kan worden en de ondernemer zijn huis moet verkopen.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Banken hebben voldoende vangnetten
Ook komen kredieten pas laat, zegt Vonhof volgens wie het veel zou helpen wanneer banken eerst akkoord gaan, en pas later met controles, lijstjes en zekerheden komen. 'Banken worden stevig gesteund door de overheid die voor negentig procent borg staat, ze lopen maar tien procent risico. Bovendien heeft de ECB een pakket klaar staan, net als De Nederlandsche Bank. Er zijn dus wel heel veel vangnetten voor de banken. Honderd procent borgstelling zou een goed antwoord zijn'.