Sierteelt grijpt noodsteun met beide handen aan
Bij zaadveredelaars, kassenbouwers en groentekwekers staat het water aan de lippen. Maar er komt overheidssteun aan en dat is van vitaal belang, zegt Jaap Bond, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), de branchevereniging van de bloembollensector.
Lees ook | LTO Nederland: Brussel moet bloedbad landbouw voorkomen
Bond leidt nu ook het Crisisteam Tuinbouw dat de sector door deze crisis heen moet loodsen. Waarom de sector het extra steunpakket van 600 miljoen euro zo hard nodig heeft, is omdat het gaat om een cyclische sector, legt Bond uit. In wat er in de grond zit is namelijk allang geïnvesteerd en het rendement moet komen in een piekperiode van drie maanden. Maar net in die piekperiode viel alles stil, waardoor het dus eigenlijk weggegooid geld is.
Keten
Daarnaast moet je, om die cyclus op gang te houden, ook blijven investeren, zegt Bond, omdat je anders de komende jaren ook kwijt bent en de schade nog veel groter wordt. En dan is er nog een hele keten die nauw verbonden is met de sector. 'En die keten wordt over de volle omvang geraakt.' De keten is de derde economische sector van ons land, zegt Bond. Als je die kwijtraakt, verlies je ook honderdduizenden banen.
Groente
En dan de groente. Van wat er op de wereld groeit aan groenten, komt 40 tot 45 procent uit Nederland. Er wordt naar minimaal 250 landen geëxporteerd, maar met de huidige beperkingen in de luchtvaart en het stilvallen van de export, zijn er over een tijdje grote problemen in het buitenland.
Het Crisisteam Tuinbouw is nu bezig met het maken van een uitvoeringsregel die in twee weken klaar moet zijn, 'want zo hoog is de nood'. Bond hoopt dat van de 7500 bedrijven waar het om gaat, er toch wel 7000 overeind blijven.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis